APARTENENȚA

Şcoala de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca face parte din structura unităţilor de învăţământ ale Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.) şi funcţionează în baza legislaţiei generale şi speciale, a actelor normative elaborate de Ministerul Educaţiei şi de M.A.I. Inspectoratul General al Poliţiei Române (I.G.P.R.), căruia i se subordonează unitatea, stabileşte profilul profesional al absolvenţilor și standardele care trebuie respectate în procesul de formare a personalului. Admiterea în învăţământul postliceal din M.A.I. se face prin concurs. Condiţiile de înscriere, modul de organizare şi desfăşurare a concursului de admitere se reglementează prin dispoziţii ale ministerului şi metodologii elaborate în acest sens.

SCURT ISTORIC

Şcoala de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca a fost înfiinţată prin Ordinul Ministrului Administrației și Internelor nr. I/0540 din 01.05.2004, care a intrat în vigoare la 01.08.2004, prima promoţie de elevi începându-şi cursurile la 15 septembrie 2004. Până la finalul anului 2024, şcoala de poliţie clujeană a pregătit 24 de serii de elevi și a inițiat în carieră patru serii de cursanți, reprezentând peste 6.300 de agenţi de poliţie. Începând cu anul 2012, școala a instruit și numeroase serii de cursanți provenind din rândul Poliției Locale din diverse județe din Transilvania.

PATRONUL SPIRITUAL

SEPTIMIU MUREȘAN (1874-1926) este numit la 2 august 1923 prefect al judeţului Cluj. Din data de 14 mai 1925, prin intrarea în vigoare a Legii pentru unificarea administrativă, SEPTIMIU MUREŞAN cumulează şi funcţia de şef al poliţiei judeţului, calitate care-i statua obligaţia„de-a lua măsuri pentru prevenirea delictelor şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice”. Drept urmare, acesta devine primul şef al poliţiei clujene, numit în baza unei legi româneşti, luând o serie de măsuri pentru reformarea şi optimizarea instituţiei.

CURRICULUM EDUCAȚIONAL

Obiectivul general al şcolarizării este pregătirea elevilor pentru a deveni poliţişti capabili să exercite atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, ale proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii. Calificarea profesională oferită de Şcoala de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureşan”Cluj-Napoca este de AGENT DE POLIȚIE, Nivel 5, domeniul de pregătire profesională fiind cel de MILITAR, DE ORDINE ȘI SIGURANȚĂ PUBLICĂ. Astfel, pe parcursul a 42 de săptămâni de pregătire (plus 2 săptămâni examanul de absolvire), elevii şcolii acumulează:Unități de Rezultate ale Învăţării (URI) generale, împărțite în 3 module (Comunicare și cooperare profesională; Instruire militară; Bazele tacticii și tehnicilor operative) șiUnități de Rezultate ale Învăţării (URI) specializate, împărțite în 4 module:Prevenirea și combaterea faptelor antisociale; Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor; Constatarea și cercetarea infracțiunilor; Realizarea intervenției polițienești. În funcție de solicitările I.G.P.R., școala organizează și curriculum diferențiat pe diverse domenii (ex.Cercetarea criminalistică a infracțiunilor, Investigații criminale, Reținere și arestare preventivă, Poliția Transporturi etc.).

Copyright 2021 - 2025 ©  Compartimentul Comunicații și Tehnologia Informației din cadrul Școlii de Agenți de Poliție "Septimiu Mureșan" Cluj-Napoca