Scoala de Agenti de Politie "Septimiu Muresan" Cluj Napoca

 

 

              

   

     
 
    înapoi

 

 

 

 

A ȘASEA EDIȚIE A ȘCOLII DE VARĂ MISIUNE POSIBILĂ

 

            Școala de Agenți de Poliție "Septimiu Mureșan" Cluj-Napoca a găzduit în perioada 8-12 august 2016 a șasea ediție a Școlii de Vară ”Misiune posibilă - Şanse egale în alegerea carierei”, organizată de Fundaţia ”Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală” Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

            Timp de o săptămână, 61 de tineri de clasa a XI-a şi a XII-a, de etnie maghiară, romă și slovacă, din 9 judeţe (Bihor, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Mureş, Sălaj, Satu Mare și Sibiu) au aflat direct de la sursă cum pot deveni poliţişti şi ce tip de pregătire parcurg elevii şcolii de poliţie clujene. Celor 36 de fete și 25 de băieți, selectați din 209 elevi înscriși, li s-au alăturat 8 cadre didactice.

            Obiectivul principal al școlii de vară este promovarea diversităţii etnice şi a echităţii etnoculturale, prin încurajarea tinerilor minoritari să opteze pentru o carieră în structurile poliţiei. În acelaşi timp, tabăra vizează şi promovarea profesiei de poliţist şi a ofertei educaţionale a instituţiilor de învăţământ ale Poliţiei Române. Proiectul beneficiază de finanţare din partea Guvernului României, prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

            Programul a cuprins activităţi de orientare profesională, prezentarea rolului Poliției Române în sistemul de ordine publică, prezentarea uniformei de polițist și a echipamentelor cu care sunt dotați polițiștii rutieri, vizitarea Secţiei 3 de Poliţie a Municipiului Cluj-Napoca şi a Penitenciarului Gherla, dar și activități sportive și recreative.    

            Sub genericul ”O zi din viaţa unui elev al Şcolii de Agenţi de Poliţie Septimiu Mureşan”, tinerii, echipaţi complet, au participat joi, 11 august, la aplicaţii practice ale profesiei de poliţist - instrucţia tragerii, criminalistică şi tactică poliţienească.

            În completarea programului de instruire, elevii au derulat diverse activități sportive, au participat la un meci de fotbal găzduit de stadionul clubului sportiv CFR 1907 și la un spectacol folk în amfiteatrul școlii.

            Din partea școlii, activitatea a fost coordonată de către domnul director adjunct, comisar-șef de poliție dr. Gabriel Rusu. Lectorii ediției din acest an au fost: comisar-șef de poliție Florin Moldovan, comisar-șef de poliție Gabriel Fronea, comisar-șef de poliție Cornel Pop, comisar de poliție Carmen Moldovan, subcomisar de poliție Radu Demian, subcomisar de poliție Ovidiu Bârluțiu și agent-șef adjunct de poliție Ciprian Tămaș.

            Din statisticile inițiatorului acestui proiect, CRDE, reiese faptul că, dintre cei 100 de participanți la edițiile din 2014 și 2015 ale școlii de vară, 15 s-au înscris ulterior la examenele de admitere sau la concursurile de angajare organizate de instituții din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

 

Școala de vară Misiune Posibilă, la a cincea ediție

 

            În perioada 3-7 august 2015, Şcoala de Agenţi de Poliţie ”Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca a găzduit ediţia a V-a a şcolii de vară ”Misiune posibilă - Şanse egale în alegerea carierei”, organizată de Fundaţia ”Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală” Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

            Obiectivul principal al taberei a fost promovarea diversităţii etnice şi a echităţii etnoculturale, prin încurajarea tinerilor minoritari să opteze pentru o carieră în structurile poliţiei. În acelaşi timp, tabăra a vizat şi promovarea profesiei de poliţist şi a ofertei educaţionale a instituţiilor de învăţământ ale Poliţiei Române.

            Timp de o săptămână, 50 de tineri de clasa a X-a şi a XI-a, de diferite etnii (maghiară, germană, lipoveană şi romă), din 7 judeţe - Bihor, Cluj, Covasna, Harghita, Mureş, Satu Mare şi Sălaj - au putut afla direct de la sursă cum pot deveni poliţişti şi ce tip de pregătire parcurg elevii şcolii de poliţie clujene. 

            Programul a debutat cu activităţi de orientare profesională, urmate de vizitarea Secţiei 3 de Poliţie a Municipiului Cluj-Napoca şi a Penitenciarului Gherla.

            Sub genericul ”O zi din viaţa unui elev al Şcolii de Agenţi de Poliţie Septimiu Mureşan”, tinerii, echipaţi complet, au participat la aplicaţii practice ale profesiei de poliţist - instrucţia tragerii, criminalistică şi tactică poliţienească - dar şi la activităţi de orientare profesională. Cele mai apreciate momente, pe lângă învăţarea poziţiei corecte şi a formulei de salut ”Să trăiţi!”, au fost încătuşarea persoanei suspecte şi amprentarea acesteia.

            În completarea programului de instruire, elevii au derulat diverse activităţi sportive, au vizitat stadionul clubului sportiv CFR 1907 şi Castelul Bonţida şi au participat la un spectacol folk în aer liber, găzduit de baza sportivă a şcolii.

            Din partea şcolii, activitatea a fost coordonată de către conducerea instituţiei: director comisar-şef de poliţie Alexandru Tanco şi director adjunct comisar-şef de poliţie dr. Gabriel Rusu. Lectorii ediţiei din acest an au fost: comisar-şef de poliţie Radu Purdea, comisar-şef de poliţie Cornel Pop, subcomisar de poliţie Alina Dobrin, subcomisar de poliţie Radu Demian, subcomisar de poliţie Ovidiu Bârluţiu, agent-şef adjunct de poliţie Ciprian Tămaş, agent-şef adjunct de poliţie Zoltan Goia.

            Le mulţumim celor care ne-au sprijinit în derularea acestui proiect: Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj - Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, Penitenciarul Gherla şi, desigur, partenerului principal, CRDE Cluj-Napoca. Activitatea a beneficiat de finanţare din partea Guvernului României, prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

            Pe tinerii participanţi îi felicităm pentru seriozitatea manifestată şi îi aşteptăm, după finalizarea liceului, să se înscrie la examenele de admitere care vor fi organizate în viitor!

 

 

 

 

O „Misiune posibilă”  pentru Şcoala de Poliţie Cluj:

Tabără şcolară pentru tineri aparţinând minorităţilor etnice

 

 

                                          Conducerea şcolii şi a CRDE, la debutul taberei                        Micii criminalişti

 

În perioada 9-13 august, Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca, deşi aflată în vacanţă, a fost gazda unei categorii cu totul speciale de elevi: 49 de tineri de etnie maghiară, interesaţi de oportunităţile oferite de o carieră în rândurile Poliţiei Române.

           

 

                                                    Atelier de consiliere psihologică                                   În vizită la IPJ Cluj

 

          Cei 49 de tineri au fost selectaţi din peste 200 de candidaţi, pe baza unor criterii de eligibilitate impuse pentru admiterea la Şcoala de Agenţi de Poliţie şi pe baza unor criterii formale şi privitoare la motivaţia lor. Timp de cinci zile, elevii de clasa a XI-a şi a XII-a au participat la activităţi practice din viaţa de zi cu zi a unui elev al şcolii de poliţie: întâlniri cu psihologul şcolii, ore de instrucţia tragerii, tactică poliţienească, criminalistică, sport şi autoapărare. Tinerii au vizitat şi sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Cluj, precum şi diverse obiective culturale ale municipiului Cluj-Napoca, pe care o bună parte dintre ei l-au văzut acum pentru prima oară, elevii provenind din judeţele Bihor, Cluj, Covasna, Harghita, Mureş, Satu Mare şi Sibiu.

   

Ore de instrucţia tragerii, sport şi criminalistică

 

                                

                         

                                    Conferinţă de presă                                                Absolvente

           

          O mai bună implicare a minorităţilor etnice în viaţa comunităţii presupune, pe de o parte, egalitatea de şanse cu populaţia majoritară, şi, pe de altă parte, informarea şi consilierea în vederea integrării lor în instituţiile publice, în cazul de faţă în structurile poliţiei. Sperăm că scopul acestui proiect a fost atins, lucru demonstrat şi de interesul presei pentru eveniment. Tinerii s-au implicat total la atelierele derulate pe parcursul taberei, fie ele de orientare profesională sau de antrenare a abilităţilor relaţionate cu profesia de poliţist. Diplomele de participare primite la final au consfinţit faptul că accesul tinerilor aparţinând minorităţilor etnice în structurile poliţiei este o „Misiune posibilă”.