Scoala de Agenti de Politie "Septimiu Muresan" Cluj Napoca

 

 

              

   

    Anunturi Legaturi utile

Home
Despre noi
Echipa Manageriala
Admitere
Sistem de invatamant
Infrastructura
Activitati extracurriculare
Contact
Informatii Publice
E-Learning
Lectie demonstrativa

 

Despre ...

 

Patronul Spiritual
Clujul universitar
Localizare
Galerie de poze
Evenimente
Parteneriate

 

 

 

 

 

Fiu de preot, si „un roman adevarat de pe plaiurile clujene”, asa cum ii placea sa se considere, Septimiu Muresan s-a format in mediul intelectual al familiei sale, unde a primit o educatie aleasa. A urmat apoi cu sarg cursurile Seminarului Greco-Catolic din Blaj, dupa care decide sa treaca muntii in Romania pentru a-si desavarsi studiile. Ulterior el promoveaza in functia de inspector general administrativ in Ministerul de Interne.

 Marea Unire de la 1918 a reprezentat pentru tanarul ardelean un bun prilej de-a reveni in locurile natale, pentru a pune umarul la consolidarea actului infaptuit la Alba-Iulia, iar prin Decretul regal nr. 3.701 din 2 august 1923 devine cel de-al cincilea prefect roman al Clujului.

              Din data de 14 mai 1925, prin intrarea in vigoare a Legii pentru unificarea administrativa, Septimiu Muresan cumula si functia de sef al politiei judetului, calitate ce-i statua obligatia „... de-a lua masuri pentru prevenirea delictelor si mentinerea ordinii si sigurantei publice”. Drept urmare, acesta devine primul sef al politiei clujene, numit in baza unei legi romanesti, luand o serie de masuri pentru reformarea si optimizarea institutiei.

            Cotidianul Clujul romanesc din 28 februarie 1926 il caracteriza astfel: „ un ardelean trecut mai demult in vechiul regat, unde si-a indeplinit constiincios serviciul, ajungand prefect al judetului nostru, in care functie a fost un model pentru toti prefectii din Romania”.     

            Septimiu Muresan ramane un cutezator, un deschizator de drumuri si un angajat important al ministerului nostru, a carui activitate de pionierat si tenacitatea probata intr-o administratie locala tanara, dar confruntata cu mari dificultati, poate sa constituie un model de urmat pentru noua institutie de invatamant ce-i poarta numele. 

 

             Memoria acestui deschizător de drumuri şi sărbătorirea a 10 ani de la înfiinţarea instituţiei care îi poartă numele, au fost marcate în data de 7 mai 2014 prin ceremonia de dezvelire a bustului patronului spiritual al şcolii, Septimiu Mureşan, urmată de depunere de coroane. Am fost onoraţi de prezenţa adjunctului inspectorului general al Poliţiei Române - domnul chestor de poliţie Florentin Robescu, a numeroşi invitaţi din rândul partenerilor educaţionali ai şcolii din străinătate (Germania, Italia, Polonia, Regatul Belgiei, Republica Moldova, Slovacia şi Ungaria) şi din ţară, de la nivel judeţean şi local.