Scoala de Agenti de Politie "Septimiu Muresan" Cluj Napoca

 

 

              

   

   

 

 

 

 

 

 

 

 înapoi

 

21.12.2018 Depunerea jurământului militar

 

            În prezența domnului chestor de poliție Victor Wili Apreutesei, adjunct al inspectorului general al Poliției Române, a XVI-a promoție de elevi a Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca depune jurământul militar.

            Este vorba despre 297 de tineri, dintre care 133 de fete și 164 de băieți, respectiv seria noiembrie 2018 - septembrie 2019.

 

 

18.12.2018 Ajutându-l pe Moș Crăciun

 

            Elevii școlii l-au ajutat pe Moș Crăciun și au răspuns scrisorilor adresate acestuia de către 41 de copii implicați în proiecte ale Fundației Române pentru Copii, Comunitate și Familie (F.R.C.C.F.) Cluj-Napoca.

 

 

05.12.2018 Cinstind martirii neamului

 

            Directorul adjunct al școlii, comisar-șef de poliție dr. Adrian Marian, agent-șef adjunct de poliție Cosmin Dragomir și 6 elevi participă la Târgu Lăpuș la dezvelirea monumentului reabilitat dedicat martirilor căzuți în masacrul din 5 decembrie 1918.

 

 

01.12.2018 Defilând în capitala unirii

 

            Directorul școlii - comisar-șef de poliție dr. Liviu Dumitru, directorul adjunct - comisar-șef de poliție dr. Sorin Borzan, subcomisar de poliție Ilie Milici, agent-șef adjunct Cosmin Dragomir și 56 de elevi participă la festivitățile organizate la Alba Iulia la aniversarea Centenarului Marii Uniri de la 1918.

 

 

 

 

01.12.2018 Centenarul sărbătorit la Cluj

           

            Directorul adjunct al școlii - comisar-șef de poliție dr. Adrian Marian -, comisar-șef de poliție Claudiu Feier, subcomisar de poliție Sabin Știr, agent-șef adjunct Marcel Man și 209 elevi participă la festivitățile organizate la Cluj-Napoca la aniversarea Zilei Naționale a României.

 

 

30.11.2018 Flashmob de Centenar

 

            În centrul municipiului Cluj-Napoca, în Piața Unirii, 171 de elevi ai școlii au realizat un flashmob dedicat Centenarului, formând numărul 100 în culorile drapelului național. Elevii au fost pregătiți de comisar-șef de poliție Carmen Moldovan, comisar-șef de poliție Daniel Șipoș și comisar-șef de poliție Radu Olari.

 

 

29.11.2018 Avansați de Ziua Națională

 

            Cu prilejul ședinței festive dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României, pentru rezultate deosebite în activitate, subcomisar de poliție Ilie Milici, inspector principal de poliție dr. Camelia Cosma și subinspector de poliție Alexandru Ștezar sunt avansați la gradul următor înainte de îndeplinirea stagiului minim.

 

 

 

16.11.2018 In memoriam

 

            Cu o zi înainte de a fi petrecută pe ultimul său drum, maior Irina-Cristina Airinei, purtător de cuvânt al Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandami "Petru Rareş" Fălticeni, a fost prezentă în inimile elevilor școlii. Alături de diriginţi, conducerea şcolii şi invitaţi ai altor instituţii M.A.I., elevii au păstrat un moment de reculegere în amintirea celei plecate mult prea devreme dintre noi.

 

 

16.11.2018 Program vocațional

 

            Elevilor școlii li se prezintă programul The Duke of Edinburgh’s International AWARD, cu secțiuni de aventură, voluntariat și abilități personale. Din partea școlii, activitatea este coordonată de subcomisar de poliție dr. Sabin Știr.

 

 

16.11.2018 Eroii donatori

 

            20 de elevi ai școlii se alătură campaniei ”Donează sânge. Fii erou!” a Centrului Regional de Transfuzie Cluj. Activitatea este coordonată de comisar-șef de poliție Claudiu Feier, Î. șef Biroul Cabinet.

 

 

12.11.2018 Începe școala!

 

            Elevii seriei noiembrie 2018 - septembrie 2019 participă la primul lor curs în calitate de elevi ai Școlii de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca. La cursul festiv, conducerea instituției a prezentat curricula educațională, corpul profesoral, structurile suport și baza logistică a instituției în care elevii se vor pregăti timp de aproape un an.

 

01.11.2018 Absolvirea Promoției CENTENAR

 

            Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca a găzduit joi, 1 noiembrie 2018, festivitatea de acordare a gradului profesional unei noi promoții de absolvenți: 292 de agenți de poliție, dintre care 95 de fete și 197 de băieți. Șeful promoţiei, cu media 9,81, este agent de poliţie Vlad-Ilie Teodosiu-Păducel, din județul Hunedoara.

            Am fost onorați de prezența la festivitate a adjunctului inspectorului general al Poliției Române - comisar-șef de poliție Adrian Ciprian Miron, a prefectului județului Cluj - Ioan Aurel Cherecheș, a  prorectorului Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca - prof. univ. dr. Ioan Bolovan, și a numeroși reprezentanți ai partenerilor școlii.

 

 

 

 

 

31.10.2018 Oră de educație financiară

 

            Cu prilejul Zilei Mondiale a Economisirii, elevii școlii, însoțiți de diriginți, participă la Cinema ”Florin Piersic” la programul național de realizare a celei mai mari ore de educație financiară, o tentativă de intrare în Cartea Recordurilor.

 

                                                                                                 

30.10.2018 Rămas bun, școală dragă!

 

            În cursul dimineții are loc cursul festiv al seriei ianuarie - noiembrie 2018, prilej de recompensare a elevilor cu merite deosebite, curriculare și extracurriculare. Mediile cele mai mari de absolvire au fost obținute de: Vlad-Ilie Teodosiu-Păducel - media 9,81, Ioan Cucu - media 9,76 și Petru-Sebastian Dragomir - media 9,75. De asemenea, cea mai bună clasă la învățătură, clasa 101, a primit trofeul ”Literis et Virtutis”.

 

 

16-19.10.2018 Conferință în Cehia

 

            Directorul școlii, comisar-şef de poliţie dr. Liviu Dumitru, comisar-șef de poliţie Claudiu Feier - Î. șef Birou Cabinet - și comisar-șef de poliţie Alice Popa - ofiţer Relaţii publice - s-au deplasat la Şcoala de Poliţie din Holesov - Cehia, pentru a participa la conferinţa internaţională cu tema „Noi tendinţe în pregătirea poliţiştilor III”, organizată cu prilejul aniversării a 100 de ani de la fondarea Cehoslovaciei.

 

 

 

15-19.10.2018 Schimb de experiență cu Ungaria

 

            Directorul adjunct al școlii, comisar-şef de poliţie dr. Sorin Borzan, subcomisar de poliţie Cristina Cocan - ofiţer Relații internaționale - și agent șef adjunct de poliţie Marieta Schweitzer - din cadrul Biroului Cabinet - au participat la schimbul de experienţă cu tema: „Pregătire profesională la standarde europene în instituţiile de învăţământ poliţienesc”, organizat de Şcoala de Poliţie din Adyliget - Ungaria.

 

 

04.10.2018  Campanie de donare de sânge

 

            37 de elevi se oferă voluntari în cadrul campaniei de donare de sânge ”Dăruind, vei dobândi”, inițiată de școală în anul 2006, în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzie Cluj. Activitatea este coordonată de ofițerul Relații publice, comisar-șef de poliție Alice Popa.

 

 

 

01-02.10.2018 Cursuri de acordare a primului ajutor

 

            Elevii școlii învață tehnici de acordare a primului ajutor de la specialiști din cadrul SMURD Cluj.

 

 

28-30.09.2018 Tabără de intrucție la Băișoara

 

            În stațiunea Muntele Băișorii se derulează proiectul educațional ”Niciodată singur - Tabără internaţională de instruire poliţienească pentru viitorii agenţi de poliţie”, ediția a XI-a. Invitate de onoare au fost Școala de Poliție din Ličge - Belgia și Școala de Poliție din Kosice - Slovacia. La tabără au participat 24 de elevi (câte 4 din Ličge și Kosice și 16 elevi ai școlii clujene din seria ianuarie - noiembrie 2018), însoțiți de 11 instructori (2 belgieni, un slovac și 8 români) și un medic. Coordonatorul taberei a fost comisar-șef de poliție Radu Olari, Î. șef al Catedrei de Pregătire Juridică și Criminalistică.

 

 

 

 

15.09.2018 Let’s do it, Romania!

 

            Coordonați de ofițerul Relații publice, comisar-șef de poliție Alice Popa, 23 de elevi se oferă voluntari în cadrul proiectului dedicat ”Zilei Naționale a Curățeniei”, derulat de Organizația Neguvernamentală ”Let’s do it, Romania!”.

 

 

10.09.2018 Reîncepe școala!

 

            Elevii seriei ianuarie - noiembrie 2018 își reiau cursurile, după finalizarea stagiului de practică.

 

 

03.09.2018 ADMITERE - proba scrisă

 

            Luni, 3 septembrie, candidații rămași în concurs după probele eliminatorii susțin proba scrisă de verificare a cunoștințelor de limba română şi o limbă străină, la alegere dintre engleză și franceză. Au fost folosite 3 locații: Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, Liceul Tehnologic nr. 1 Cluj-Napoca și Școala Gimnazială ”Ion Agârbiceanu” Cluj-Napoca.

            La afișarea rezultatelor, 300 de tineri - 134 de fete și 166 de băieți - au fost declarați admiși.

            Cele mai multe puncte, 98 din 100 maxim posibile, au fost obținute de o tânără din județul Suceava. Ultimul punctaj de intrare a fost de 73 de puncte. Dintre candidații declarați admiși, cei mai mulți sunt din județele Cluj și Maramureș - câte 34, Suceava - 28, Bihor - 26 și Bistrița-Năsăud - 25.

 

 

26-31.08.2018 ADMITERE - Probele eliminatorii

 

            În perioada 26-31 august au fost organizate primele două probe, eliminatorii, din cadrul concursului de admitere sesiunea august - septembrie 2018: contravizita medicală şi verificarea aptitudinilor fizice ale candidaților. Proba medicală a avut loc la sediul şcolii iar proba de evaluare a performanțelor fizice a avut loc la Sala de Sport "Gheorghe Roman”, din incinta Parcului Sportiv Universitar "Prof. Iuliu Haţieganu“, și la Sala de Sport a Școlii Gimnaziale "Ion Agârbiceanu” Cluj-Napoca.

            La finalul celor șase zile, 936 de candidați - aproape 70% dintre cei înscriși - au rămas în concurs: 286 de fete (43,5% dintre cele 657 înscrise), respectiv 650 de băieți (92,2% dintre cei 705 înscriși).

 

 

 

 

24-25.08.2018 ADMITERE - Înscrieri

 

            Un număr de 1.362 de candidați (657 fete şi 705 băieţi) s-au înscris în lupta pentru unul dintre cele 300 de locuri scoase la concurs în sesiunea din august - septembrie 2018. Un număr de 14 persoane s-au înscris pe cele 10 locuri pentru etnicii romi şi 17 au optat să candideze pe cele 3 locuri destinate altor minorităţi naționale.

 

 

 

23-27.07.2018 Școală de vară la a șaptea ediție

 

            Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca a găzduit ediția a VII-a a Școlii de vară ”Misiune posibilă”, activitate finanțată de Departamentul Relații Interetnice al Guvernului României. Parteneri în proiect sunt Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii și Fundaţia Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală (C.R.D.E.) Cluj-Napoca.

            Scopul proiectului este promovarea diversităţii etnice şi a echităţii etnoculturale, prin încurajarea tinerilor minoritari să opteze pentru o carieră în structurile poliţiei. Astfel, timp de o săptămână, 49 de liceeni aparţinând minorităţilor maghiare, germane şi rome din județele Bihor, Cluj, Covasna, Harghita, Mureş, Satu Mare și Sălaj s-au inițiat în tainele profesiei de polițist.

 

 

 

20.07.2018 A XIV-a promoție, la absolvire

 

            ”Poliția Română vă primește în rândurile ei cu multă speranță, iar eu vă cer să fiţi fermi, să aplicați toate cunoștințele deprinse pe băncile școlii, să dați dovadă de promptitudine și de profesionalism în misiunile ce vă vor fi încredințate”, a transmis Inspectorul General al Poliţiei Române, domnul chestor general de poliţie Ioan Buda, prezent la ceremonialul de avansare a tinerilor absolvenți ai Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca la gradul de agent de poliţie.

            Școala clujeană de poliție a găzduit vineri, 20 iulie 2018, festivitatea de absolvire a 148 de agenți de poliție, dintre care 48 de fete și 100 de băieți. Șeful promoţiei, cu media 9,84, este agent de poliţie Gheorghe-Dorel Țiplea, din județul Maramureș.

            Absolvenții se vor prezenta la sediul unității unde au fost repartizați în data de 30 iulie 2018.

 

 

 

19.07.2018 Curs festiv

 

            În prag de absolvire, elevii seriei octombrie 2017 - iulie 2018 au cursul festiv, punctat prin premierea elevilor care s-au remarcat prin abilități educaționale, manageriale și culturale, o ultimă strigare a catalogului și predarea cheii școlii colegilor din seria ianuarie - noiembrie 2018.

            Cursul este urmat de dezvelirea tabloului promoției și a plăcii de onoare inscripționate cu numele șefului de promoție, precum și de plantarea copacului promoției.

 

 

09-16.07.2018 Atenție, examene!

 

            Elevii seriei octombrie 2017 - iulie 2018 susțin examenul de absolvire, împărțit astfel: 9 - 12 iulie - proba practică, cu două componente (trageri cu armamentul din dotare și educație fizică), 13 iulie - proba scrisă, 16 iulie - proba orală.

 

 

04-08.07.2017 Parteneri ai olimpicilor

 

            Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca se implică în organizarea Olimpiadei Internaționale de Matematică IMO 2018.

 

 

02.07.2018 Lansarea paginii de Facebook

 

            Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca este prezentă pe rețelele de socializare, prin lansarea paginii oficiale de Facebook.

 

26.06.2018 În culorile Drapelului Național

 

            Conducerea școlii, împreună cu 120 de elevi, au sărbătorit Ziua Drapelului Național, 26 iunie, în mijlocul comunității clujene, în piața Avram Iancu.

 

 

 

22-23.06.2018 Festivitate de absolvire la Chișinău

 

            Directorul școlii, comisar-șef de poliție dr. Liviu Dumitru, participă la festivitatea de absolvire a unei noi promoții de absolvenți ai programelor de master organizate de Academia de Administrare Publică a Republicii Moldova.

 

 

 

21-22.06.2018 Aniversare la Miskolc: 25 de ani

 

            Directorul adjunct al școlii, comisar-șef de poliție dr. Sorin Borzan, însoțit de ofițerul Relații internaționale, subcomisar de poliție Cristina Cocan, participă la aniversarea a 25 de ani de la înființarea Școlii Vocaționale de Poliție din Miskolc - Ungaria, precum și la festivitatea de absolvire a seriei 2016-2018.

 

 

11.06.2018 Oaspeți de la Blaj

 

            Găzduim o vizită de documentare a 19 elevi de clasa a XI-a de la Colegiul Național ”Inochentie Micu Clain” din Blaj, însoțiți de 3 profesori. Coordonatorul activității este ofițerul Relații publice, comisar-șef de poliție Alice Popa.

 

 

 

10.06.2018 În ”Orășelul Copiilor”

 

            12 elevi participă la activitatea ”Orășelul Copiilor”, organizată de Asociația Studențească ”Amicus” în Parcul Central ”Simion Bărnuțiu”. Elevii școlii au sprijinit activitatea de la standul I.P.J. Cluj, punându-și în valoare abilitățile de comunicare și relaționare cu tinerii vizitatori.

 

 

 

06.06.2018

 

            Comisar-șef de poliție Radu Olari, împuternicit șef al Catedrei de Pregătire Juridică și Criminalistică, a prezentat oferta educațională a școlii în fața a 4 clase de a XI-a de la Liceul Teoretic ”Ion Agârbiceanu” din Jibou. Acesta a fost ajutat de 2 eleve ale școlii din seria ianuarie - noiembrie 2018, aflate în stagiu de practică: Dorada Bârsan, din clasa 101, și Malvina Hudin, din clasa 110.

 

 

 

06.06.2018 Promovare la Turda

 

            Sunt derulate activități de promovare a ofertei educaționale a școlii la Turda, la Liceul Teoretic ”Liviu Rebreanu” și la Colegiul Național ”Mihai Viteazul”. În total, peste 130 de tineri de clasa a XI-a au aflat informații despre procesul de admitere, baza logistică și curricula școlii, furnizate de inspector principal de poliție dr. Camelia Cosma și subinspector de poliție Sorin Șipoș, cadre didactice la Catedra de Pregătire Polițienească.

 

 

 

04-13.06.2018 Curs la Centrul de Excelență

 

            Centrul de Excelență a găzduit un nou curs în cadrul programului de formare în domeniul “Tacticii utilizării armamentului din dotare în condiții de stres”, la care au participat 16 agenți și ofițeri de poliție reprezentând D.G.P.M.B., I.P.J. Arad, I.P.J. Bistrița-Năsăud,  I.P.J. Cluj, I.P.J. Covasna, I.P.J. Dolj, I.P.J. Iași, I.P.J. Mureș, I.P.J. Prahova, I.P.J. Satu Mare, I.P.J. Sălaj, I.P.J. Sibiu, I.P.J. Suceava, I.P.J. Vaslui și Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca (Școala Cluj). Instructorii cursului au fost: comisar-şef de poliţie Gabriel Helju, formator instrucția tragerii, Centrul Chinologic ”Dr. Aurel Greblea” Sibiu; comisar-șef de poliţie Judith Bob, formator psiholog, I.P.J. Sălaj; comisar de poliţie dr. Ovidiu Bârluțiu, formator educație fizică și autoapărare, Școala Cluj.

 

 

04.06.2018 Demonstrație canină

 

            Elevii școlii asistă la o demonstrație susținută de echipaje ale Centrului Chinologic ”Dr. Aurel Greblea” Sibiu. Li se alătură și copii ai angajaților școlii, sărbătorind astfel Ziua Internațională a Copilului, 1 iunie.

 

 

 

31.05.2018 Cu oferta școlii, la Gherla

 

            Are loc o nouă activitate de promovare a ofertei educaționale la Liceul Teoretic ”Petru Maior” din Gherla, în fața a aproximativ 40 de elevi de clasa a XI-a și a XII-a, plus doi profesori. Subcomisar de poliție dr. Sabin Știr este însoțit de eleva Bianca Vereș, din seria ianuarie - noiembrie 2018, aflată în practică la Poliția Municipiului Gherla.

 

 

 

29.05.2018 Promovare la Huedin

 

            În colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj și cu Serviciul Județean Anticorupție Cluj, este derulată o activitate de promovare la Liceul Teoretic ”Octavian Goga” din Huedin. Șeful Biroului Management Resurse Umane al școlii, comisar-șef de poliție Florin Cristea, a prezentat oferta educațională la peste 90 de tineri de clasa a XI-a.

 

 

 

25.05.2018 Ne prezentăm la Alba-Iulia

 

            Două licee din Alba Iulia au fost ținta profesorilor comisar-șef de poliție Carmen Moldovan și comisar de poliție dr. Ovidiu Bârluțiu, de la Catedra de Științe Socio-Umane, Limbi străine și Informatică. La întâlnirile de la Liceul Tehnic ”Apullum” și Colegiul Tehnic ”Dorin Pavel” au participat peste 80 de elevi de clasa a XI-a, interesați de oferta educațională  a școlii clujene de poliție.

 

 

 

23.05.2018 Informații despre oferta educațională

 

              Miercuri, 23 mai, a venit rândul elevilor din două clase de a XII-a de la Liceul Tehnologic nr. 1 din Cluj-Napoca de a primi informații despre oferta educațională a școlii, coordonatorii activității fiind comisar-șef de poliție Alina Tămaș și subcomisar de poliție Cristian Stan, cadre didactice ale Catedrei de Științe Socio-Umane, Limbi străine și Informatică.

              Subinspector de poliție Georgian Stanciu, cadru didactic în cadrul aceleiași catedre, a poposit la Colegiul Tehnic ”Edmond Nicolau” din Cluj-Napoca, intrând în dialog cu 70 de elevi de clasa a X-a, a XI-a și a XII-a.

 

 

 

23.05.2018 Martori ai unui proces simulat

 

              În după-amiaza zilei de 23 mai, 3 clase de elevi ai școlii au participat la un proces simulat de studenții anului III ai Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir” - Facultatea de Drept. Activitatea a fost coordonată de comisar de poliție dr. Ovidiu Bârluțiu, cadru didactic la Catedra de Științe Socio-Umane, Limbi străine și Informatică.

 

 

 

22.05.2018 Tur de promovare a școlii

 

              Elevii din două clase de a XI-a de la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca au aflat informații despre oferta educațională a școlii noastre de la comisar-șef de poliție Carmen Moldovan, comisar de poliție Radu Demian și subcomisar de poliție Cristian Stan, cadre didactice din cadrul Catedrei de Științe Socio-Umane, Limbi străine și Informatică.

              Tot marți, 22 mai, comisar-șef de poliție Radu Olari, împuternicit șef al Catedrei de Pregătire Juridică și Criminalistică, a prezentat oferta educațională a școlii în fața a 75 de elevi de clasa a XI-a și a XII-a de la Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca.

 

 

 

17-18.05.2018 Dăruind

 

              În perioada 17-18 mai, are loc o campanie de strângere de donații pentru fostul elev al școlii, din promoția 2012, Ciceu Mircea Bogdan, actualmente agent principal de poliție la Secția 6 Poliție de pe raza municipiului Cluj-Napoca. În 10 mai, în urma unui grav accident de circulație, a suferit grave leziuni interne.

              În 18 mai, 42 de elevi donează sânge tot pentru Ciceu Mircea Bogdan, la Centrul Regional de Transfuzie Cluj.

 

 

 

17.05.2018 Începe promovarea ofertei educaționale

 

              Au loc activități de promovare a profesiei de polițist și de prezentare a ofertei educaționale a școlii, în contextul înscrierilor pentru concursul de admitere sesiunea august-septembrie 2018, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare: o conferință de presă și 3 întâlniri cu clase a X-a și a XI-a de la Colegiul Național ”Ioan Slavici” Satu Mare (4 cadre didactice și 58 de elevi). Școala este reprezentată de inspector principal de poliție dr. Camelia Cosma, cadru didactic la Catedra de Pregătire Polițienească, și 5 elevi aflați în stagiul de practică.

 

 

16.05.2018 Seminar Antidrog

 

            În Amfiteatrul școlii este organizat Seminarul Educațional și de Informare Antidrog, în colaborare cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog al Județului Cluj, Brigada de Combatere a Crimei Organizate Cluj și Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

            Au participat 17 profesori, psihologi școlari, coordonatori de proiecte și programe educative, precum și responsabili de comisii de diriginți de la 7 licee teoretice, colegii naționale și colegii tehnice din Cluj-Napoca. Acestora li s-au alăturat 29 de profesori și angajați ai structurilor suport din cadrul școlii de poliție clujene. Prilejul este folosit și pentru promovarea ofertei educaționale a școlii și a concursului de admitere sesiunea august - septembrie 2018.

 

 

 

14-18.05.2018 Schimburi româno-germane

           În intervalul 14-18 mai, agenda relațiilor internaționale ale școlii se îmbăgățește cu 3 activități. În primul rând, o delegație a școlii noastre participă la ”Săptămâna Internațională a Proiectelor”, organizată de Universitatea de Poliție din Hahn, Landul Renania Palatinat - Germania. Delegația este formată din subcomisar de poliție dr. Sabin Știr și 3 elevi: David Frîncu - promoția noiembrie 2018, respectiv

Ciprian Ciornea și Gheorghe Țiplea - promoția iulie 2018.
       În al doilea rând, școala găzduiește stagiile de practică pentru două delegații de studenți germani. Prima delegație, formată din

Matthias Vonnieda, Miriam Kilian, Julia Brummer și Patrick Stahl, vine de la Universitatea de Poliție din Hahn, Landul Renania Palatinat, iar a doua, formată din Annika Mareike Schlicht, Oliver Wilmes, Fenja Caterina Hassing, Leon Nicolas Volksen, Timo Aggen și Kim Denise Hannemann, vine de la Academia de Poliție din Nienburg, Landul Saxonia Inferioară.


 

07-16.05.2018 Curs de utilizare a armamentului

 

            Centrul de Excelență a găzduit în intervalul 7-16 mai un nou curs în cadrul programului de formare în domeniul “Tacticii utilizării armamentului din dotare în condiții de stres”, la care au participat 16 agenți și ofițeri de poliție reprezentând D.G.P.M.B., I.P.J. Arad, I.P.J. Bacău, I.P.J. Bistrița-Năsăud,  I.P.J. Cluj, I.P.J. Mureș, I.P.J. Neamț, I.P.J. Olt, I.P.J. Satu Mare, I.P.J. Sălaj, I.P.J. Sibiu, I.P.J. Timiș, I.P.J. Vrancea, Centrul de Formare și Pregătire a Agenților de Poliție ”Nicolae Golescu” Slatina (Centrul Slatina), și Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca (Școala Cluj). Instructorii cursului au fost: comisar-şef de poliţie Gheorghe Enușoiu, formator instrucția tragerii, Centrul Slatina; comisar de poliţie Maria Micu, formator psiholog, I.P.J. Alba; subcomisar de poliţie Cristian Stan, formator educație fizică și autoapărare, Școala Cluj.

 

 

07-11.05.2018 Oaspeți maghiari

 

            Găzduim schimbul de experiență cu tema ,,Managementul educațional în instituțiile europene de învățământ polițienesc". Cu acest prilej, primim vizita unei delegații din partea Școlii de Subofițeri de Poliție din Adyliget - Budapesta, Ungaria, formată din  locotenent-colonel Kóbor Ákos - șeful departamentului cunoștințe profesionale; domnul Garamvölgyi Ákos - șef al departmentului logistic și doamna Imre Hajnal - referent principal la departamentul educație (translator).

 

 

07.05.2018 Lecții de oratorie la Ziua Școlii

 

            Ziua Școlii de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, 1 mai, care a marcat 14 ani de la înființarea instituției, a fost sărbătorită anul acesta prin organizarea unei competiții oratorice între clasele seriei ianuarie - noiembrie 2018, în zilele de 3 și 4 mai 2018.

            Au fost dezbătute șase teme de actualitate, printre care obligativitatea votului sau punerea accentului pe reabilitare, nu pe pedeapsă, în sistemul judiciar. Echipele, reprezentând Guvernul și Opoziția, au fost formate din câte 3 elevi aparținând aceleiași clase. Coordonatorul acestei dezbateri a fost comisar-șef de poliție Paraschiva Mihălțan, șefa Catedrei de Științe Socio-Umane, Limbi Străine și Informatică.

            La finalul celor două zile dedicate dezbaterilor, în care argumentele pro și contra au încins spiritele în Amfiteatrul școlii, juriul, prezidat de către directorul adjunct, comisar-șef de poliție dr. Adrian Marian, a punctat strategia, conținutul și stilul argumentărilor. Chiar dacă majoritatea participanților au demonstrat reale aptitudini oratorice, unii s-au remarcat în mod deosebit, fiind recompensați cu locul I - clasa 109, locul II - clasa 112, respectiv  locul III - clasa 107.

 

 

 

05.05.2018 Premianți la comunicare

 

            Promovarea comportamentului prosocial și a atitudinilor preventiv-anti-infracționale a fost scopul simpozionului ”Valențele informative ale comunicării”, organizat anul acesta în perioada 4-5 mai de către Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi ”Grigore Alexandru Ghica” din Drăgășani. Ajunsă la a șaptea ediție, manifestarea din acest an a reprezentat o mare reușită pentru elevii Școlii de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, aceștia câștigând nu mai puțin de 11 premii, dintre care 4 au fost de locul I, 2 de locul II și 5 de locul III.

            La Drăgășani au fost prezenți elevii Loredana Hoban, Răzvan Turc, Ionuț Țîmpea, Ana-Maria Vlasa, Livia Bulzu și Andrei Ștefan, însoțiți de comisar-șef de poliție Carmen Moldovan, profesor la Catedra de Științe Socio-Umane, Limbi Străine și Informatică.

 

 

27.04.2018 Cinstindu-ne eroii

 

            La monumentul Memorie Ostașului Român din piața Avram Iancu, cu prilejul sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război, 10 elevi ai școlii au oferit drapeluri și bujori veteranilor celui de-al Doilea Război Mondial. La activitate a participat și directorul școlii, comisar-șef de poliție dr. Liviu Dumitru, elevii fiind coordonați de comisar-șef de poliție Alice Popa, ofițer Relații publice.

 

 

26.04.2018 ”Clujul Are Suflet”

 

            La invitația Fundației ”Clujul Are Suflet” este realizată o activitate de promovare a ofertei educaționale a școlii, în cadrul programului de consiliere profesională al fundației. Scopul întâlnirii a fost acela de a-i ajuta pe tineri să își cunoască adevăratul potențial, să își creioneze planurile de viitor, să afle ce abilități posedă și ce studii/calificări li se potrivesc.

            La sediul din Cluj-Napoca al Fundației ”Clujul Are Suflet” au fost prezenți 15 tineri cu vârsta între 14 și 18 ani. Din partea Fundației a participat psiholog Dorina Socaciu, iar din partea școlii comisar-șef de poliție Alice Popa, ofițer Relații publice, și elevii Vlad Bărburaș și Marinela Katai.

 

 

24.04.2018 Reîmpădurim România

 

            Anul Centenarului Marii Uniri a fost marcat de către elevii școlii, marți, 24 aprilie, prin implicarea activă într-o campanie de împădurire. Alături de reprezentanți ai Instituției Prefectului Județului Cluj și ai Romsilva, împreună cu viitori colegi polițiști și jandarmi, 19 elevi din promoția ianuarie - noiembrie 2018 au înfruntat ploaia și au pus bazele „Pădurii Centenar - Beliș 2018”. Activitatea a fost coordonată de către directorul școlii, comisar-șef de poliție dr. Liviu Dumitru, și de către dirigintele clasei 108, comisar de poliție Radu Demian.

 

 

19.04.2018 Campanie de donare de sânge

 

Peste 60 de elevi și angajați ai școlii au donat sânge, în cadrul unei campanii inițiate în colaborare cu Centrul Regional de Transfuzie Cluj.

Campania ”Dăruind, vei dobândi!” a fost lansată în anul 2006, numărul total al donatorilor din rândul elevilor și personalului școlii depășind 500 de persoane.

 

 

 

13.04.2018 ”Leul” din ringul Școlii de Poliție

 

            În ziua de 13 aprilie 2018 a fost derulată ediția a XII-a a proiectului de promovare a ofertei educaționale și a imaginii Poliției Române ”Elev al Școlii de Poliție pentru o zi”.

            Amintiri de pe ringul de box, dar și lecții de pugilism, recomandări de conducere preventivă,  urmate de derapaje controlate la volanul unei mașini de poliție - toate acestea au avut loc la sediul Școlii de Agenţi de Poliţie ”Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca. În centrul acestor activități a stat boxerul și pilotul de curse Mihai Leu, devenit ”Elev al Şcolii de Poliţie pentru o zi”.

            Printre pionierii care au făcut istorie în sportul românesc, Mihai Leu se impune drept o figură marcantă, fiind primul român campion mondial la box profesionist. Un mare sportiv, un caracter de învingător, un campion în ring, pe traseele de raliu și în viață, Mihai Leu s-a dovedit exemplul ideal de urmat de către viitorii agenți de poliție.

 

 

29.03.2018 Vizitatori din Hunedoara

           

            În cadrul proiectului „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, găzduim vizita unui grup de 30 de elevi de clasa a VIII-a, de la Școala Generală Baru, din județul Hunedoara, însoțiți de 2 cadre didactice.

 

 

 

27-29.03.03.2018 Conferință sub semnul Centenarului

 

            Cu ocazia sărbătoririi Zilei Poliţiei Române, Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca a organizat conferinţa internaţională “ORDINEA PUBLICĂ ÎN EUROPA, ÎNTRE TRADIŢIE ŞI CONTEMPORANEITATE, LA CENTENARUL MARII UNIRI” - ediţia a IX-a. Au răspuns invitației de participare delegații din partea a 7 instituții de învățământ polițienesc din Europa: Școala de Poliție din Pezinok - Slovacia, Școala de Poliție din Ličge - Regatul Belgiei, Colegiul de Poliţie din Holesov - Cehia, Academia de Poliție din Nienburg - Germania, Şcoala Medie de Ordine Publică din Miskolc - Ungaria, Școala de Poliție din Košice - Slovacia și Academia “Ştefan cel Mare” din Chişinău - Republica Moldova.

            Au contribuit la materializarea acestui demers științific delegații de la 5 instituții de învățământ din țară: Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina, Centrul de Formare și Perfecționare a Pregătirii Agenților de Poliție ”Nicolae Golescu” Slatina, Centrul Chinologic ”Dr. Aurel Greblea” Sibiu, Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră ”Avram Iancu” Oradea și Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi ”Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani. Am fost onorați de prezența unor cadre didactice de prestigiu ale Universității Tehnice din Cluj-Napoca, ale Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și ale Universității ”Bogdan Vodă” Cluj-Napoca.

 

 

23.03.2018 Avansare de Ziua Poliției

 

            Pentru 12 colegi a sosit un moment important al carierei lor profesionale: avansarea în grad. Astfel, au fost avansați la gradul de comisar-șef de poliție comisar de poliție Corăbian Marius, comisar de poliție Feier Claudiu, comisar de poliție Gâscă Horia, comisar de poliție Mandi Ioana, comisar de poliție Moldovan Carmen și comisar de poliție Popa Alice; la gradul de comisar de poliție au avansat subcomisar de poliție Chindriș Ramona, subcomisar de poliție Raus Alina, subcomisar de poliție dr. Bârluțiu Ovidiu și subcomisar de poliție Havrincea Dan; la gradul de agent-șef de poliție au fost avansați agent-șef adjunct de poliție Mureșan Ovidiu și  agent-șef adjunct de poliție Pop Daniela.

 

 

 

21.03.2018 Porți (larg) Deschise

 

            Este derulat evenimentul de promovare a ofertei educaționale Ziua Porților Deschise, ediția a a XIV-a. Aproximativ 200 de copii, tineri și adulți (părinți și cadre didactice) au trecut pragul școlii. Pe toată durata activității, vizitatorii au fost însoțiți de 5 echipe formate din câte 2 elevi. Pentru a-şi aminti de vizita lor, toţi oaspeţii au primit la plecare câte un certificat de “Elev  pentru o zi” sau banderole de ”Mici polițiști”, în funcție de vârstă. Activitatea a fost diseminată presei, 2 echipe de știri fiind prezente la eveniment: Antena 1 Cluj și Erdely TV Târgu Mureș. Activitatea a fost coordonată de comisar de poliție Popa Alice.

 

12-21.03.2018 Stresul în utilizarea armamentului

 

            Un nou curs în cadrul programului de formare în domeniul “Tacticii utilizării armamentului din dotare în condiții de stres” este organizat la Centrul de Excelență. Participă 16 agenți și ofițeri de poliție reprezentând I.P.J. Arad, I.P.J. Bacău, I.P.J. Bistrița-Năsăud,  I.P.J. Cluj, D.G.P.M.B., I.P.J. Covasna, I.P.J. Harghita, I.P.J. Iași, I.P.J. Maramureș, I.P:J. Mureș, I.P.J. Neamț, I.P.J. Sălaj, I.P.J. Sibiu, Școala Cluj. Instructorii cursului sunt: comisar-şef de poliţie Moldovan Florin, formator instrucția tragerii, Școala Cluj; comisar de poliţie Bădilă Anca, formator psiholog, Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina; subcomisar de poliţie Stan Cristian, formator educație fizică și autoapărare, Școala Cluj.

 

09.03.2018 Jur!

 

            Promoția Centenarului, seria de elevi ianuarie - noiembrie 2018, a depus jurământul militar. Emoționați de prezența familiilor și a prietenilor, cei 295 de viitori agenți de poliție au rostit la unison: ”Jur credinţă patriei mele România, jur să-mi apăr ţara chiar cu preţul vieţii, jur să respect Constituţia, legile ţării şi regulamentele militare. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

            La activitate a participat comisar-șef de poliție Florian Dragnea, adjunct al inspectorului general al Poliției Române.  

 

 

 

20.02.2018 Despre etică și religie în lumea contemporană

 

            Amfiteatrul școlii găzduiește a VII-a ediție a simpozionului ”Etică, religie și provocările lumii contemporane”, rod al colaborării cu Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. La deschidere au fost prezenți Î.P.S. Andrei Andreicuț - Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului - și rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop.

            Moderatorul sesiunii  de comunicări a fost prorectorul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Ioan Bolovan iar conferențiari: prof. univ. dr. gen. (r) Costică Voicu, președinte al Asociației Internaționale a Polițiștilor - Secția Română; preot prof. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca; preot prof. dr. Constantin Necula, părinte-profesor în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă ”Andrei Șaguna” Sibiu.

 

 

05-12.02.2018 Curs la Centrul de Excelență

 

            Centrul de Excelență găzduiește un nou curs în cadrul programului de formare în domeniul “Tacticii utilizării armamentului din dotare în condiții de stres”, la care participă 16 agenți și ofițeri de poliție reprezentând I.P.J. Bacău, I.P.J. Bistrița-Năsăud,  I.P.J. Cluj, D.G.P.M.B., I.P.J. Dolj, I.P.J. Iași,  I.P.J. Maramureș, I.P.J. Mureș, I.P.J. Neamț, Centrul Chinologic ”Dr. Aurel Greblea” Sibiu, I.P.J. Sălaj, I.P.J. Sibiu, I.P.J. Vaslui. Instructorii cursului au fost: comisar-şef de poliţie Helju Gabriel, formator instrucția tragerii, Centrul Chinologic Sibiu; comisar de poliţie Bob Nicoleta, formator psiholog, I.P.J. Cluj; subcomisar de poliţie Stan Cristian, formator educație fizică și autoapărare, Școala Cluj.

 

29.01.2018 Promoția a XV-a începe școala

 

            Elevii Școlii de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, seria ianuarie - noiembrie 2018, au avut luni, 29 ianuarie, prima lor zi de școală în uniforma de poliție. La cursul festiv, conducerea instituției a prezentat curricula educațională, corpul profesoral și baza logistică celor 300 de noi elevi ai școlii clujene de poliție.

            Acesta este al doilea curs de pregătire organizat în formula de 37 de săptămâni, elevii promoției a XV-a  urmând să depună jurământul militar în data de 9 martie, festivitatea de absolvire și de acordare a gradului profesional fiind programată pentru 2 noiembrie 2018.

 

 

22.01.2018 Finalul unei noi sesiuni de admitere

 

            Cel mai mare punctaj obținut la concursul de admitere sesiunea ianuarie 2018, organizat de Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca, a fost de 89 de puncte din 100 maxim posibile. Acesta îi aparține unui tânăr din județul Hunedoara.

            După proba scrisă de verificare a cunoștințelor de limba română și o limbă străină (engleză sau franceză), susținută sâmbătă, 20 ianuarie, 300 de tineri - 98 de fete și 202 băieți - au fost declarați admiși. Ultimul punctaj de intrare a fost de 53 de puncte.

Dintre tinerii declarați admiși, cei mai mulți sunt din județele Cluj - 55, Maramureș - 46 și Bihor - 33. Din județul Sălaj provin 25 de persoane admise, din Mureș - 23, din Alba - 22, din Arad - 17, din Suceava - 15, din Bistrița-Năsăud - 14, din Hunedoara și Satu Mare - câte 13. Au mai fost declarați admiși 5 candidați din județul Sibiu, 4 din județul Gorj, câte 3 candidați din județele Botoșani, Caraș-Severin, Neamț și Timiș, respectiv câte un candidat din județele Argeș, Harghita și Mehedinți.

            Candidații declarați admiși sunt așteptați la sediul școlii duminică, 28 ianuarie, ora 10.00, și vor începe stagiul de pregătire în 29 ianuarie, urmând să îl finalizeze în 2 noiembrie 2018.

 

15-19.01.2018 Studenți de la Hahn în practică

 

            O delegație de 6 studenți de la Universitatea de Poliție din Hahn, Landul Renania-Palatinat, Germania, efectuează o vizită de documentare la școala noastră. Este vorba despre Felix Beucher, Dirk Carl Christmann, Pascal André Christmann, Matthias Petry, Aaron Heinrich și Dennis Stefan Porombka. Aceștia efectuează un stagiu de practică la secții de poliție de pe raza municipiului Cluj-Napoca.

 

 

12-17.01.2018 Majoritatea băieților au trecut de proba sportivă

 

            Dintre cei 899 de candidaţi înscriși la concursul de admitere sesiunea ianuarie 2018, organizat de Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca, au trecut de verificarea medicală şi de probele fizice eliminatorii, programate în intervalul 12-17 ianuarie, un număr de 645 de candidați - 72% dintre cei înscriși. Este vorba despre 165 de fete (43% dintre cele 382 înscrise), respectiv 480 de băieți (93% dintre cei 517 înscriși).

Dintre cei 645 de candidați, 4 tineri se luptă pentru cele 6 locuri destinate etniei rome iar alți 6 tineri pentru cele 3 locuri alocate altor minorități.

Proba scrisă de verificare a cunoștințelor de limba română și o limbă străină (engleză sau franceză) va avea loc sâmbătă, 20 ianuarie, începând cu ora 10.00, fiind folosite două locații: Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca - str. Corneliu Coposu, nr. 89-91, și Liceul Tehnologic nr. 1 - str. Maramureşului, nr. 165/A. Rezultatele vor fi afișate în aceeași zi.

 

 

10-11.01.2018 Pe un loc se luptă 3 candidați

 

            Un număr de 899 de candidați s-au înscris la concursul de admitere sesiunea ianuarie 2018, la care Şcoala de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca a scos la concurs 300 de locuri.  Este vorba despre 382 de fete și 517 băieți. Pentru cele 6 locuri destinate minorității rome s-au înscris 5 candidați, alți 10 optând pentru unul din cele 3 locuri destinate altor minorităţi.