Scoala de Agenti de Politie "Septimiu Muresan" Cluj Napoca

 

 

              

   

   

 

 

 

 

 

 

 

 înapoi

 

 

17.12.2016 Bun venit, promoția 2006!

 

            La 10 ani și o zi de la absolvirea școlii, foștii elevi ai promoției 2005-2006 au revenit pentru câteva ore în instituția de învățământ care i-a pregătit pentru cariera de polițiști.

            Aproape jumătate dintre cei 300 de absolvenți au răspuns ”Prezent!” la apelul catalogului, iar întâlnirea cu foștii diriginți și profesori a fost încărcată de emoție.

            După cuvântul de bun venit adresat de actuala și de fosta conducere a școlii, s-au înmânat diplome de excelență și s-au depănat amintiri fotografice și filmate. Foștii elevi s-au grupat pe clase, au refăcut formațiile de pe platoul școlii, pentru un ultim apel, și au luat apoi loc în băncile fostelor clase.

 

16.12.2016 Final de curs

 

            Este organizată festivitatea de absolvire a celei de a IX-a serii de cursanți ai Poliției Locale. Șefa promoției de 42 de absolvenți este Viorica Graur, din cadrul Primăriei Arad, cu media 9,65.

 

 

09.12.2016 Ziua Internaţională Anticorupţie

 

            La sediul școlii este organizată o masă rotundă cu tema ”Ziua Internaţională Anticorupţie”. La activitate au participat managerul public al Instituției Prefectului Județului Cluj, consilierii pentru integritate desemnați la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, Inspectoratului Județean de Jandarmi Cluj, Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj, Unității Speciale de Aviație Cluj, precum și ofiţeri din diverse structuri ale școlii și cursanţi ai Poliţiei Locale Arad și Mediaș.

 

01.12.2016 La mulți ani, Alba Iulia!

 

            Școala participă la festivitățile prilejuite de sărbătorirea Zilei Naționale la Alba Iulia, cu un detașament de 51 de elevi. Delegația a fost condusă de către directorul adjunct al școlii, comisar-șef de poliție dr. Sorin Borzan. Elevii s-au aflat sub comanda inspectorului principal de poliție Stan Cristian, a inspectorului principal de poliție Carol Smarandache și a inspectorului principal de poliție Daniel Hanga.

01.12.2016 În pas de defilare, la Cluj-Napoca

 

            Un detașament de 25 de elevi a participat la sărbătorirea Zilei Naționale la Cluj-Napoca, sub coordonarea domnului comisar-șef de poliție dr. Florin Cristea și a agentului-șef adjunct de poliție Cosmin Dragomir.

 

29.11.2016 Avansări și bilanț 2015-2016

 

            În după-amiaza zilei a avut loc şedinţa festivă cu ocazia Zilei Naţionale a României. Cu acest prilej, au fost avansați înainte de îndeplinirea stagiului minim comisar de poliție Florin Cristea și agent-șef adjunct de poliție Laura Haiduc. În continuarea activității, directorul adjunct al școlii, comisar-șef de poliție dr. Sorin Borzan, a prezentat ”Raportul general privind starea şi calitatea învăţământului în Şcoala de Agenţi de Poliţie  „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca pentru anul şcolar 2015-2016”.

 

24-25.11.2016 Seminar internațional

 

            Găzduim al treilea seminar dintr-o serie de cinci, stabilite a se desfăşura în cadrul proiectului „Consolidarea capacităţii sistemului de arest preventiv de a respecta instrumentele internaţionale relevante privind drepturile omului”, proiect al I.G.P.R., în parteneriat cu Consiliul Europei.

 

 

11.11.2016 Jurământ cu surprize

 

            Promoţia 2016-2018 de elevi ai Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca a depus  jurământul militar. Emoțiile momentului festiv au fost împărtășite și de colegii lor mai mari, cei 119 elevi din anul II, dar și de către oficialităţile invitate, precum și de cadrele didactice, familiile și prietenii ”bobocilor”. 

”Dragi elevi, vă îndemn să vă dedicați toată energia instruirii dumneavoastră, astfel încât să vă formați deprinderile polițistului - model care trebuie să fie cinstit, loial, cu o atitudine corectă și cu o conduită cetățenească exemplară”, a fost mesajul transmis de chestor de poliție Bogdan Despescu, Inspector General al Poliției Române, citit de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, comisar-șef de poliție Adrian-Ciprian Miron. La festivitate a participat și prefectul județului Cluj, prof. dr. ing. Gheorghe Ioan Vușcan, precum și alți parteneri ai școlii.

            Încărcătura emoțională a festivității a explodat la final, în momentul în care eleva de anul I Mirela Ciorba, din clasa 106, a fost cerută în căsătorie de agentul de poliție Florin Pop, absolvent al școlii noastre, promoția 2015.

 

 

 

10.11.2016 ”Școala altfel” continuă

 

            În cadrul proiectului ”Școala altfel”, ne vizitează 41 de elevi de clasa a XI-a și a XII-a și un cadru didactic de la Colegiul Tehnic de Comunicații ”Augustin Maior” Cluj-Napoca. Însoțiți de șeful Biroului Cabinet, comisar-șef de poliție Marian Adrian, aceștia vizitează școala și le este prezentată oferta educațională.

 

 

08.11.2016 Oaspeți de la Chișinău

 

              Primim vizita domnului locotenent colonel de poliție Andrei Botnariuc, șeful Direcției Prevenire și Management Operațional din cadrul Serviciului de Protecție Internă și Anticorupție din Ministerul de Interne al Republicii Moldova.

 

04-06.11.2016 Tabără internațională

 

              Este derulată ediția a IX-a a proiectului „Niciodată singur - Tabără internaţională de instruire poliţienească pentru viitorii agenţi de poliţie”, organizat cu sprijinul Asociaţiei ”Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca şi cu finanțarea Consiliului Judeţean Cluj.

              La activitate participă o delegație a Școlii Medii de Ordine Publică din Miskolc - Ungaria, formată din 2 cadre didactice și 4 elevi. Din partea școlii clujene de poliție participă 9 cadre didactice și reprezentanți ai structurilor suport, 1 medic și 24 de elevi (4 elevi de anul II și 20 de elevi de anul I).

 

 

03.11.2016 Arădeni interesați de școala de poliție

 

                        În cadrul proiectului ”Școala altfel”, găzduim o vizită de documentare a 17 elevi de clasa a XII-a și a 2 profesori, de la Liceul Teoretic ”Gheorghe Lazăr” Pecica, județul Arad. Însoțiți de ofițerul Relații publice, comisar de poliție Popa Alice, tinerii vizitează școala și le este prezentată oferta educațională.

 

 

01.11.2016 Vizitatori din Câmpeni

 

            Ofițerul Relații publice al școlii, comisar de poliție Popa Alice, coordonează o nouă activitate circumscrisă proiectului ”Școala altfel”: o vizită de documentare a 34 de elevi de clasa a a XI-a șii a XII-a și a 2 profesori, de la Colegiul Național ”Avram Iancu” Câmpeni. Se vizitează corpul școală, baza sportivă - inclusiv prin participarea la o lecție de trageri pe terenul de tenis (cu clasa 204 și comisar-șef de poliție Moldovan Florin), se proiectează filmul ”Pregătire europeană. Polițist european”, se vizitează Muzeul școlii.

 

 

31.10.2016 Începem ”Școala altfel” 2016-2017

 

              În cadrul proiectului ”Școala altfel”, găzduim o vizită de documentare a 12 elevi de clasa a XII-a și 1 profesor, de la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Baia Mare. Însoțiți de ofițerul Relații publice, comisar de poliție Popa Alice, tinerii vizitează școala și le sunt prezentate baza logistică și oferta educațională.

 

 

 

24.10.2016 Curs la Centrul de Excelență

 

              În perioada 24 octombrie - 2 noiembrie, Centrul de Excelență găzduiește primul curs de formare a poliţiştilor în domeniul „Tacticii utilizării armamentului din dotare în condiții de stres” din anul de pregătire 2016-2017. Cursul este urmat de 16 agenți și ofițeri de poliție de la inspectoratele județene de poliție Bihor, Cluj, Harghita, Suceava, și B.B.C.O. București, Târgu Mureș și Cluj-Napoca.

 

 

 

21.10.2016 Absolvire polițiști încadrați din sursă externă

 

              Este organizat momentul festiv de finalizare a cursului de inițiere urmat în perioada 25 iulie - 21 octombrie de către 216 polițiști încadrați din sursă externă. Şeful seriei de cursanți este agent de poliţie Andreea-Bianca Sotoc, cu media 9,65, care își va desfăşura activitatea în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor. Aceasta a fost urmată de Marius-Dumitru Roşan din județul Mureș, cu media 9,51, și de Alexandra-Liana Tomoiag din județul Cluj, cu media 9,46.

 

 

18-21.10.2016 Conferință internațională în Cehia

 

              Comisar-şef de poliţie dr. Gabriel Rusu - director adjunct, și comisar de poliție Alice Popa - ofițer Relații publice, au participat la conferința internațională ”Noi tendințe în pregătirea polițiștilor” II, organizată de  Școala de Poliție din Holesov - Republica Cehă. Tema prezentată a fost ”Misiune Posibilă: Accesul minorităților etnice în Poliția Română”.

              La conferință au fost prezenți 50 de invitați din Germania, Republica Cehă (reprezentând poliția națională, poliția de frontieră, pompierii și polițiai militară), România și Slovacia.

 

 

12-14.10.2016 Bilanț la Centrul de Excelență

 

              Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca a fost gazda convocării metodice ”Îmbunătățirea serviciilor educaționale din cadrul Centrului de Excelență”.

              Obiectivele convocării au fost evaluarea activităților de pregătire din anul 2015-2016, prezentarea diagnozei nevoilor de pregătire pentru anul 2016-2017 și elaborarea curriculei și a graficului activităților care se vor desfășura în cadrul Centrului de Excelență în anul de pregătire 2016-2017.

 

 

05-07.10.2016 Workshop la Kosice

 

              Comisar-șef de poliție Paraschiva Mihălțan, șeful Catedrei Socio-Umane, Limbi Străine și Informatică, și agent șef adjunct de poliție Ciprian Tămaș, din cadrul aceleiași catedre, au reprezentat școala la workshop-ul internaţional „Instrucţia practică în sistemul educaţional poliţienesc”, unde au prezentat tema ”Forme și metode de organizare a instruirii practice în școlile de poliție din România”.

              Activitatea a fost organizată de Școala de Poliție din Kosice - Slovacia, fiind prezente delegații de la instituții de învățământ polițienesc din Germania, Polonia, Republica Cehă, România, Slovacia și Ungaria.

 

 

01.10.2016

 

            Seria de elevi 2016-2018 s-a prezentat la sediul școlii pentru prima oră de dirigenție, un scurt instructaj înainte de începerea primului modul al stagiului de practică (din perioada 4-21 octombrie 2016) și pentru echipare.

 

 

23.09.2016 Arestul preventiv și drepturile omului

 

            În perioada 22-23 septembrie 2016, Şcoala de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca a găzduit primul seminar dintr-o serie de cinci, stabilite a se desfăşura în cadrul proiectului „Consolidarea capacităţii sistemului de arest preventiv de a respecta instrumentele internaţionale relevante privind drepturile omului”, proiect al Inspectoratului General al Poliţiei Române, în parteneriat cu Consiliul Europei. Acest prim seminar a fost structurat pe 5 ateliere: rolul poliţiei şi drepturile omului; legislaţia privind drepturile omului şi standardele internaţionale pentru persoanele arestate; arestarea şi detenţia în primă instanţă; condiţiile în perioada de arestare; aplicarea unui tratament egal.

 

 

16.09.2016 Curs pentru Poliția Locală

 

            Debutează un nou curs adresat reprezentanților Poliției Locale. Participă 43 de cursanți din județele Arad, Bihor, Cluj, Maramureș și Sibiu. Cursul se va finaliza în 16 decembrie 2016.

 

 

15.09.2016 Avansări în grad

 

              Potrivit Ordinului ministrului afacerilor interne nr. II/9157 din 14.09.2016, cu data de 15.09.2016 au fost avansați următorii ofițeri angajați ai școlii clujene de poliție: la gradul de comisar-șef de poliție domnul Olari Radu, la gradul de subcomisar de poliție doamna Simu Mihaela și domnul Milici Ilie.

              Potrivit Dispoziției directorului școlii nr. 69 din 15.09.2016, cu aceeași dată a fost avansată la gradul de agent-șef adjunct de poliție doamna Lupescu Roxana.

 

10.09.2016 Finalul admiterii

 

În cadrul concursului de admitere sesiunea 2016, are loc proba scrisă de verificare a cunoștințelor de limba română și o limbă străină (engleză sau franceză), fiind folosite două locații: Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca - str. Corneliu Coposu, nr. 89-91, și Liceul Tehnologic nr. 1 - str. Maramureşului, nr. 165/A.

Rezultatele sunt afișate în aceeași zi: 145 de tineri - 68 de fete și 77 de băieți - au fost declarați admiși. Cele mai multe puncte, 86 din 90 posibile, au fost obținute de 3 fete: Ciceu Patricia-Cristina din județul Cluj; Filip Georgiana-Florentina, din județul Maramureș; Nelega Delia-Nicoleta, din județul Alba. Ultimul punctaj de intrare a fost de 62 de puncte.

Doar unul dinte cele 6 locuri alocate minorității rome a fost ocupat, celelalte 5 urmând a fi redistribuite. Cele 3 locuri alocate altor minorități etnice au fost ocupate.

 

05-07.09.2016 Probele medicale și sportive ale admiterii

 

Cei 582 de tineri înscriși la concursul de admitere 2016 organizat de Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca au avut de trecut de probele eliminatorii: verificarea medicală şi probele sportive.

La finalul celor trei zile, 353 de candidați - 60% dintre cei înscriși - au rămas în concurs: 110 fete (41% dintre cele 266 înscrise), respectiv 243 de băieți (77% dintre cei 316 înscriși).

Dintre cele 2 tinere care s-au înscris pentru cele 6 locuri destinate etniei rome, doar 1 a îndeplinit baremele fizice iar dintre cei 9 de candidați înscriși pe cele 3 locuri pentru alte minorități, un număr de 5 vor susține proba scrisă.

 

03-04.09.2016 Înscrieri la admitere

 

La concursul de admitere sesiunea 2016 organizat de Şcoala de Agenţi de Poliţie “Septimiu Mureşan" Cluj-Napoca s-au înscris 582 de candidaţi pe cele 150 de locuri disponibile. Dintre candidații de anul acesta, 2 s-au înscris pe locurile pentru etnicii romi - 6 locuri şi 9 pe locurile pentru alte minorităţi - 3 locuri. Dintre cei 582 de candidaţi, 266 sunt fete şi 316 sunt băieţi.

 

 

30.08.2016 Pensionarea directorului școlii

 

            Cu data de 30 august 2016, directorului școlii, comisar-șef de poliție Tanco Alexandru,  îi încetează raporturile de serviciu, prin pensionarea la îndeplinirea limitei legale de vârstă. Prin Decretul prezidențial nr. 784 din 30 august 2016, acestui i se acordă gradul profesional de chestor de poliţie.

 

 

31.08.2016 Un nou curs la Centrul de Excelență

 

            În perioada 22-31 august, Centrul de Excelență a găzduit un nou curs de formare a poliţiştilor în domeniul „Tacticii utilizării armamentului din dotare în condiții de stres”. Cursul a fost urmat de 16 agenți și ofițeri de poliție din județele Brăila, Călărași, Constanța, Galați, Vaslui, Vrancea și D.G.P.M. București.

 

 

12.08.2016 O Școală de Vară de succes

 

            În perioada 8-12 august, școala a fost gazda celei de a șasea ediții a Școlii de Vară ”Misiune posibilă - Şanse egale în alegerea carierei”, organizată de Fundaţia ”Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală” Cluj-Napoca, în colaborare cu Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

             Timp de o săptămână, 61 de tineri de clasa a X-a şi a XI-a, de diferite etnii (maghiară şi romă), din 9 judeţe - Bihor, Braşov, Cluj, Covasna, Harghita, Mureş, Sălaj, Satu Mare și Sibiu - au aflat direct de la sursă cum pot deveni poliţişti şi ce tip de pregătire parcurg elevii şcolii de poliţie clujene. 

 

25.07.2016 Debutează cursul de inițiere

 

            La Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca debutează un curs de iniţiere în carieră a agenţilor de poliţie, cu durata de 3 luni, care se va finaliza în 21 octombrie. Participă 216 cursanți, dintre care 142 de bărbați și 74 de femei, din județele Alba (49), Bihor (15), Bistrița-Năsăud (32), Cluj (31), Mureș (67), Sălaj (21) și Satu Mare (1).

 

 

 

22.07.2016 Festivitate de absolvire

 

            Înconjurați de profesori, familii și prieteni, cei 113 absolvenţi ai promoţiei 2016 trecut cu brio de un ultim examen de maturitate: festivitatea de acordare a gradului profesional.

            La festivitate au participat comisar-șef de poliție Sorin Ciurezu, șeful Serviciului Evidență Informatizată din cadrul Direcției Management Resurse Umane a Inspectoratului General al Poliției Române; chestor de poliţie Tudor Grindean - şeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj; primarul municipiului Cluj-Napoca, domnul prof. univ. dr. Emil Boc, precum și numeroase oficialităţi judeţene şi locale, parteneri educaţionali ai şcolii și jurnaliști.

 

 

21.07.2016 Curs festiv

 

            Elevii promoției 2016 și cadrele didactice participă la cursul festiv care marchează finalul perioadei de instruire pe băncile școlii. După parcurgerea în imagini a celor 2 ani de pregătire și citirea catalogului, a urmat recunoașterea meritelor elevilor cu abilități manageriale, culturale și sportive deosebite. De asemenea, cea mai bună clasă la învățătură, clasa 203, a primit trofeul ”Literis et Virtutis”. Un alt moment deosebit a fost înmânarea cheii școlii de către reprezentanții promoției 2016 colegilor mai tineri din anul I, devenit acum anul II.

            Au urmat dezvelirea plăcii de onoare inscripţionate cu numele şefilor de promoţie, a tabloului promoției 2016 și sădirea copacului noii serii de absolvenți. Flităr Claudia din județul Brașov și Mocîrcioiu Ionuț-Constantin din județul Gorj au împărțit anul acesta, având aceeași medie, 9,67, titlul de șefi de promoție.

 

18.07.2016 Examen de absolvire

 

            Elevii Școlilor de Agenţi de Poliție „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca şi „Vasile Lascăr” Câmpina, seria 2014-2016, participă în perioada 5-18 iulie 2016, la Centrul unic de examen de la Câmpina, la examenul de absolvire, constând în 3 probe: proba practică (componenta „Tragere cu armamentul din dotare” și componenta „Educaţie fizică”), proba scrisă și proba orală.

 

 

26.06.2016 Prezenți la Ziua Drapelului

 

            Directorul școlii, comisar-șef de poliție Tanco Alexandru, și un detașament de 22 de elevi participă la ceremonia publică de înălțare a Drapelului Național, organizată în piața Avram Iancu cu prilejul Zilei Drapelului României.

 

 

15-16.06.2016 Simpozion internațional

 

            Directorul adjunct al școlii, comisar-șef de poliție dr. Rusu Gabriel, participă la simpozionul internațional cu tema „Respectarea drepturilor fundamentale ale omului - componentă esenţială în formarea profilului profesional poliţienesc european”, organizat de Școala de Pregătire a Agenților Poliției de Frontieră ”Avram Iancu” Oradea.

 

 

14-16.06.2016 Bune practici

 

            Directorul școlii, comisar-șef de poliție Tanco Alexandru, este prezent la desfășurarea examenului de absolvire al Școlii Medii de Ordine Publică din Miskolc.

 

 

13-17.06.2016 Practicanți din Germania

 

            Doi studenți ai Universității de Poliție din Hahn - Pascal Manthey și Steffen Schmitt  efectuează la școala noastră un stagiu de practică internațională, realizat cu sprijinul I.P.J. Cluj.

 

 

09.06.2016 În cinstea eroilor

 

              Directorul școlii, comisar-șef de poliție Tanco Alexandru, și un detașament de 18 elevi participă la  sărbătorirea Zilei Eroilor, în Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii.

 

 

03.06.2016  Misiune la Adyliget

 

              În intervalul 30 mai - 3 iunie, o delegație a școlii s-a deplasat la Școala de Subofițeri de Poliție Adyliget, pentru un schimb de experiență cu tema ”Studiul structurii organizaționale și metodele moderne de instruire utilizate”. Delegația a fost condusă de directorul adjunct, comisar-șef de poliție dr. Rusu Gabriel, secondat de comisar-șef de poliție Marian Adrian - șeful Biroului Cabinet, subcomisar de poliție Chindriș Ramona - șeful Biroului Metodiică, Planificare și Bibliotecă, și agent-șef principal de poliție Vasile Vincze - conducător auto.

 

03.06.2016 La Miskolc, despre controlul mulțimilor

 

            Tot în perioada 30 mai - 3 iunie, participăm la conferința ”Aspecte practice ale instruirii polițiștilor în gestionarea manifestărilor publice”, organizată de Școala Medie de Ordine Publică din Miskolc. Delegația școlii a fost formată din comisar-șef de poliție Coste Alexandru - profesor în cadrul Catedrei de Pregătire Polițienească, și comisar de poliție Popa Alice - ofițer Relații publice. Au mai participat delegații din Franța, Polonia și Slovacia.

 

 

03.06.2016 Studenți de la Nienburg în vizită

 

            În perioada 30 mai - 3 iunie, școala a găzduit o delegație formată din 4 studenți ai Academiei de Poliție din Nienburg, Saxonia Inferioară, pentru un stagiu internațional de documentare. Este vorba despre Christoph Schindler, Dominik Beween, Kerstin Dapprich, Jan Claude.

 

27.05.2016 Etapa pe armă a Olimpiadei

 

            În perioada 23-27 mai, Școala de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina a găzduit „etapa pe armă” a competiţiei şcolare între elevii şcolilor de agenţi de poliţie din subordinea Poliţiei Române. Lotul școlii clujene, format din 10 elevi, a fost însoțit de comisar de poliție Radu Olari. Cele mai bune rezultate obținute au fost următoarele: locul 5 - elevul Tuns Ovidiu-Augustin și  locul 6 - elevul Uglea Mihai Alin.

 

25.05.2016 Finalizare curs de management al stresului

 

            În perioada 16-25 mai, Centrul de Excelență a găzduit un nou curs de formare a poliţiştilor în domeniul „Tacticii utilizării armamentului din dotare în condiții de stres”. Au participat 16 agenți și ofițeri de poliție din județele Argeș, Dâmbovița, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Neamț, Vâlcea și de la S.R.P.T. București.

 

20.05.2016 Absolvire Poliția Locală

 

            În amfiteatru are loc festivitatea de absolvire pentru cel de al VIII-lea curs destinat formării inițiale a polițiștilor locali. Un număr de 45 de cursanți din județele Arad, Cluj, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Sibiu au fost instruiți timp de 3 luni în cadrul școlii clujene de poliție.

 

19.05.2016 Lecție demonstrativă SRI

 

            Elevii participă la demonstrația pregătită de S.R.I. Cluj cu tema ”Modul de acțiune în cazul atentatelor teroriste, precum și în cazul descoperirii unor obiecte susceptibile de a conține materiale explozive sau periculoase’’, coordonată de comisar-șef de poliție Fronea Gabriel, din cadrul Catedrei de Pregătire de Specialitate.

 

11.05.2016 Oaspeți polonezi

 

              Primim vizita unei delegații de 6 polițiști polonezi, care vizitează I.P.J. Cluj în cadrul proiectului Erasmus+ ”Train the trainer - Academia Europeană de conducere defensivă: formare profesională pentru Poliția Lublin”. Delegația a fost condusă de Robert Szewe - adjunct al șefului Poliției Regionale din Lublin.

 

 

 

09.05.2016 Sărbătoare triplă

 

            Conducerea școlii - directotr comisar-șef de poliție Tanco Alexandru - și un detașament de elevi au fost prezenți la ceremonia publică organizată de Instituţia Prefectului și Divizia 4 Infanterie „Gemina”, cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Europei şi a Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial.

 

21.04.2016 Câinii polițiști - magnet pentru copii

 

            Tot joi, 21 aprilie, între orele 11.00-14.00, personalul instituției s-a implicat în organizarea de tururi ghidate de vizitare a școlii, completate de o expoziție de armament, simularea unei intervenții polițienești în cazul unei tâlhării, exerciții de trageri în simulator și vizitarea Muzeului școlii. Au participat 12 clase de copii și elevi de la grădinițe, școli și licee din Cluj-Napoca, Dej și Turda.

            Punctul maxim de atracție al zilei a fost o demonstrație a echipajelor Centrului Chinologic ”Dr. Aurel Greblea” din Sibiu, coordonată din partea școlii de comisar-șef de poliție Fronea Gabriel.

 

 

 

 

21.04.2016 Liceeni sportivi interesați de școala de poliție

 

            O clasă a XI-a de elevi de la Liceul cu Program Sportiv Bistrița ne-a vizitat joi, 21 aprilie, între orele 08.30-09.30, activitatea fiind coordonată de comisar de poliție Popa Alice. Elevii a avut acces la baza sportivă, Centrul de Simulare și Muzeul școlii, fiindu-le prezentate filmul de promovare a ofertei educaționale a școlii ”Pregătire europeană. Polițist european” și filmări cu exerciții de tactică polițienească realizate de elevii școlii clujene de poliție.

 

 

19.04.2016 Start la Școala altfel

 

            În perioada 18-22 aprilie 2016, la nivelul Școlii de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca a fost derulat proiectul „Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, ajuns la ediția a V-a.     Astfel, marți, 19 aprilie, între orele 09.00-13.00, am găzduit vizita de documentare a patru clase a VI-a de la Școala Gimnazială ”Emil Isac” Cluj-Napoca, coordonată de comisar-șef de poliție Romanți Liviu. Copiii și profesorii acestora au vizitat baza logistică a școlii (baza sportivă, simulatorul de trageri, Muzeul școlii) și au participat la o demonstrație oferită de echipaje S.A.S. din cadrul I.P.J. Cluj, cuprinzând prezentarea echipamentelor specifice, simularea prinderii unor infractori periculoși și exerciții de simulare cu câinii polițiști pentru detectarea unui colet cu substanțe explozibile.  

 

 

14.04.2016 Promovând admiterea 2016

 

            Școala de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca participă la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, organizată la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca, de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Cluj. Dintre cei peste 500 de vizitatori care au trecut pragul Bursei, aproximativ 80 s-au oprit la standul școlii clujene de poliție, atrași de uniformă și de filmul prezentat, ”Pregătire europeană - Polițist european”. Aceștia au solicitat (fie pentru ei, fie pentru copiii lor) informații legate de cifra de școlarizare, curricula educațională, limita de vârstă la înscriere, necesarul de studii, baremele de la probele sportive și regimul de viață din timpul studiilor.

 

 

11.04.2016 Un nou curs CEX

 

În perioada 11-20 aprilie, Centrul de Excelenţă din cadru școlii găzduiește un nou curs de formare a poliţiştilor în domeniul „Tacticii utilizării armamentului din dotare în condiții de stres”. Participă agenți și ofițeri de poliție din cadrul IGPR-UCAI și de la inspectoratele județene de poliție din Arad, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Mehedinți, Olt, Prahova, Suceava și Teleorman.

 

 

07.04.2016 ”Clujul are suflet”

 

            Ofițerul Relații publice, comisar de poliție Popa Alice, și eleva de anul I Sorescu Cristina au participat la o întâlnire găzduită de Fundația ”Clujul are suflet”, în cadrul programului de consiliere profesională ”Cafeneaua Carierelor”. La discuții au participat 12 tineri, cu vârsta între 14 și 18 ani. Scopul întâlnirii a fost acela de a-i ajuta pe aceștia să își cunoască adevăratul potențial, să își creioneze planurile de viitor, să afle ce abilități posedă și ce studii/calificări li se potrivesc.

            Numărul mare de întrebări pus de tineri a demonstrat interesul real al acestora față de oferta educațională a școlii (număr de locuri, baremele de la probele fizice, baremele de înălțime, problemele medicale care pot duce la eliminarea din concurs, etc.) și față de viața de elev al școlii de poliție (numărul de ore, care sunt materiile preferate ale elevilor, programul de după-amiază, etc.).

 

 

07.04.2016 Filmări Pro Lex TV

 

            O echipă Pro Lex TV a fost prezentă în școală pentru a realiza un film de prezentare atât a ofertei educaționale, cât și a bazei logistice a instituției. Au fost realizate interviuri cu echipa managerială, cu cadre didactice și elevi, fiind surprinse imagini multiple vizând procesul integrat de pregătire oferit de școala clujeană de poliție.

 

25.03.2016 Ziua Poliției Române

 

            Cu prilejul sărbătoririi Zilei Poliției Române, conducerea școlii reamintește elevilor, cursanților și personalului școlii semnificația momentului din urmă cu 194 de ani, când domnitorul Țării Românești, Grigore Dimitrie Ghica, înmâna agăi Mihăiță Filipescu primul drapel al Agiei, devenită ulterior Poliție.  În continuare, sunt premiați elevii și cadrele care au obținut rezultate meritorii la competițiile sportive organizate cu acest prilej: tenis de masă, aruncarea mingii la coș, minifotbal. De asemenea, este lansat numărul 38 al revistei școlii, ”Per Aspera Ad Astra”, cu titlul ”E Ziua Poliției!”.

 

21-23.03.2016 Conferință internațională

 

            Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca a oragnizat în perioada 21-23 martie 2016 a VII-a ediție a conferinței internaționale ”Ordinea publică în Europa, între tradiţie şi contemporaneitate”, dedicată Zilei Poliţiei Române. Au participat delegații reprezentând instituții de învățământ și parteneri din Cehia, Germania, Italia, Polonia, Slovacia și Ungaria, precum și de la instituții de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne din România, reprezentanți ai mediului universitar clujean, cercetători, istorici și sociologi.

            Subiectele abordate au fost organizarea structurii naţionale poliţieneşti şi a sistemului poliţienesc de învăţământ din Uniunea Europeană, probleme de legislaţie în materie de menţinere a ordinii publice, studii şi cercetări istorice privind instituţia poliției și a jandarmeriei, cooperarea polițienească internațională.

            Pe durata conferinței, a fost amenajată și o expoziție de monede şi bancnote româneşti care au circulat în perioada interbelică, precum 0și una de însemne și modele de legitimații de poliție.

 

 

16.03.2016 ”Ziua Porților Deschise”

 

            Cei peste 250 de vizitatori care au trecut marți, 15 martie 2016, pragul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”, în cadrul celei de a XII-a ediții a ”Zilei Porților Deschise”, au simțit pe pielea lor senzația de a fi implicați, ca martori, la săvârșirea unei infracțiuni și la modul de intervenție al poliției. Totul a făcut  parte dintr-un scenariu pus în practică de elevii școlii, îndrumați de profesorii Catedrei de Pregătire Polițienească: furtul unei poșete, urmărirea, prinderea, încătușarea, controlul corporal și conducerea la secție a ”infractorului”. Atât ”infractorul”,  cât și ”victima” erau de fapt elevi ai școlii, deghizați în vizitatori.

            La evenimentul circumscris sărbătoririi, în 25 martie, a Zilei Poliției Române, ghidați de elevi ai școlii din anul I, oaspeții au aflat la început informații despre istoricul instituţiei. Expoziția de armament din dotarea Poliției Române, amenajată într-o sală de clasă, a atras de asemenea ochii curioșilor. Traseul parcurs a ajuns apoi la sala de sport și la baza sportivă exterioară. La Muzeul școlii, oaspeții au admirat uniforme din dotarea polițiilor europene, donate de parteneri educaționali ai școlii din toate colțurile Europei.

            Vizitatorii din anii terminali de liceu au luat apoi loc în amfiteatru, unde li s-a răspuns la întrebări legate de etapele care trebuie parcurse în cadrul concursului de admitere și de specificul pregătirii viitorilor agenți de poliție.

            Pentru a-şi aminti de vizita lor, toţi oaspeţii au primit la plecare câte un certificat de “Elev  pentru o zi”.

 

 

 

07.03.2016 Elisei, ”elev pentru o zi”

 

 

            Cea mai bună extremă stânga a Campionatului Mondial de handbal feminin din Danemarca, Valentina Ardean-Elisei, a demonstrat luni, 7 martie, adevărate aptitudini de polițist. Fiind invitată să îmbrace uniforma de ”Elev al Şcolii de Poliţie pentru o zi”, sportiva a fost implicată în diverse exerciții demonstrative de tactică polițienească, criminalistică și instrucția tragerii.

            După ce a învățat să salute militărește ca la carte, invitata a făcut parte dintr-un echipaj de poliție care a intervenit pentru reținerea și conducerea la secție a două persoane pentru care fuseseră emise mandate de executare a pedepselor. Receptivă la indicațiile profesorilor și ale colegului de patrulă, ”eleva pentru o zi” a fotografiat și amprentat persoanele reținute iar la final a participat la un exercițiu de instrucția tragerii. Schimbând mingea de handbal cu cătușele, aparatul de fotografiat sau pistolul cu laser, sportiva s-a implicat până la capăt în scenariile pregătite de cadrele didactice și de elevii școlii clujene de poliție.

            Pentru prestația sa deosebită și pentru modul exemplar în care a promovat imaginea școlii și profesia de polițist, Valentina Ardean-Elisei a primit o Diplomă de Excelență din partea directorului școlii, comisar-șef de poliție Tanco Alexandru

            La baza proiectului Elev al Școlii de Poliție pentru o zi, ajuns anul acesta la ediția a X-a, stă ideea promovării ofertei educaționale a școlii prin intermediul unor personalități ale vieții cultural-sportive românești, oferite ca modele atât în viața profesională, cât și în cea personală, tinerilor care își doresc să îmbrățișeze această carieră.

 

 

 

 

 

 

 

24-26.02.2016 Convocare metodică

 

 

              Școala de Agenți de Poliție “Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca a găzduit în perioada 24-26 februarie 2016 convocarea metodică ”Considerații privind eficientizarea procesului instructiv-educativ. Activitatea comisiilor pentru curriculum”. La activități au participat reprezentanți ai I.G.P.R. - D.M.R.U. - Serviciul Formare Profesională - șeful serviciului, comisar de poliție Paul Bălțățeanu, și comisar de poliție Raluca Neagu -, precum și o delegație din partea Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” Câmpina, condusă de directorul adjunct pentru învățământ, comisar-șef de poliție Constantin Manea.  Din partea școlii clujene, activitățile au fost coordonate de: director, comisar-șef de poliție Alexandru Tanco, și director adjunct pentru învățământ, comisar-șef de poliție dr. Rusu Gabriel.

 

 

 

22.02.2016 Deschidere curs Poliția Locală

 

              La nivelul Școlii de Agenți de Poliție ”Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca debutează al VIII-lea curs destinat formării inițiale a polițiștilor locali. Un număr de 45 de cursanți din județele Arad (2 educabili), Cluj (18), Maramureș (6), Mureș (5), Satu Mare (8), Sălaj (5), Sibiu (1) vor fi instruiți timp de 3 luni, până la data de 20 mai 2016.

 

 

08-12.02.2016 Olimpiada intermodulară, etapa pe şcoală

 

 

            La nivelul Şcolii de Agenţi de Poliţie ”Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca a fost organizată etapa pe şcoală a  ”Olimpiadei intermodulare” pentru elevii anului II. În competiţie s-au înscris 63 de elevi care au avut de trecut de: proba scrisă; proba practică, secvenţa I - conducerea autovehiculului din dotare - tragere cu armamentul din dotare; proba practică, secvenţa II - educaţie fizică - tragere cu armamentul din dotare. La final, clasamentul celor mai buni 10 concurenţi, care vor participa la etapa pe armă, a fost următorul: TUNS OVIDIU-AUGUSTIN, ILISEI GABRIELA-ANDREEA, MOCIRCIOIU IONUŢ-CONSTANTIN, IHNATIUC MARINELA, TUDORA MARIAN-LUCIAN, MĂLINAŞ LUCIAN-VASILE, CHIBELEAN CORNEL-CĂLIN, IOVAN ALEXANDRU-FLAVIU, CĂDAR ALEXANDRA-IOANA, UGLEA MIHAI-ALIN.

 

 

24-30.01.2016  Săptămâna Internaţională la Hahn

 

            În perioada 24-30 ianuarie, şcoala clujeană de poliţie a participat la ”Săptămâna Internaţională a Proiectelor”, eveniment organizat de către Universitatea de Poliţie din Hahn. Delegaţia şcolii a fost compusă din comisar-şef de poliţie Alexandru Coste - instructor în cadrul Catedrei de Pregătire Poliţienească şi elevele Sandra Doja, din anul II, şi Mălina Smeu, din anul I. Au participat elevi, studenţi , profesori şi cadre de poliţie din 8 ţări:  Finlanda, Germania, Luxemburg, Olanda, România, Bulgaria, Lituania şi Spania.

 

 

25-29.01.2016 Studenţi germani în practică la Cluj

 

            Trei studenţi de la Universitatea de Poliţie din Hahn - Katrin Jakobs, Benedikt Teuchler şi Daniel Spitz - au participat timp de o săptămână la ore din curricula elevilor şcolii clujene de poliţie: comunicare profesională într-o limbă străină (limba engleză), pregătire fizică - autoapărare, comunicare cu mass-media, realizarea intervenţiei poliţieneşti, criminalistică. În plus, cu sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, studenţii germani au realizat un stagiu de practică la Secţia 2 Poliţie de pe raza Municipiului Cluj-Napoca.

            Programul a mai inclus vizitarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Avram Iancu” al Judeţului Cluj şi vizitarea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Cluj ”Alexandru Vaida Voevod”.

 

 

29.01.2016 Vizitatori de la C.N. ”George Bariţiu

 

            Găzduim vizita de documentare a 37 de elevi ai clasei a XI-a A din cadrul Colegiului Naţional ”George Bariţiu” Cluj-Napoca, însoţiţi de diriginte Daniela Butyka şi profesor Bogosavliev Vladimir Alexandru. Elevii au vizitat o parte din baza logistică a şcolii (săli de clasă, Centrul de Simulare, simulatorul de trageri, baza sportivă, Muzeul şcolii, amfiteatrul) şi au vizionat filmul de prezentare a ofertei educaţionale Pregătire Europeană - Poliţist european. În Amfiteatru, directorul adjunct al şcolii, comisar-şef de poliţie dr. Rusu Gabriel, şi ofiţerul Relaţii publice, comisar de poliţie Popa Alice, au răspuns întrebărilor legate de curriculă şi de condiţiile de admitere în şcoala de poliţie clujeană.

            Cele mai apreciate momente ale vizitei au fost participarea activă a tinerilor oaspeţi la un exerciţiu de simulare a intervenţiei poliţieneşti, coordonat de comisar-şef de poliţie Ruja Robinson în Centrul de Simulare al şcolii, şi un exerciţiu de trageri în simulatorul Centrului de Excelenţă găzduit de şcoală, sub coordonarea domnului comisar de poliţie Corăbian Marius. La final, a fost vizitat Muzeul şcolii, unde oaspeţii şi-au lăsat câteva impresii în Cartea de Onoare.