Scoala de Agenti de Politie "Septimiu Muresan" Cluj Napoca

 

 

              

   

   

 

 

 

 

 

 

 

 înapoi

 

 

Simpozionul cu tema  „ Delincventa  juvenila”

07.03.2006 – Cluj Napoca, Scoala de Agenti de Politie „Septimiu Muresan”

 

Aceasta manifestare se inscrie intr-un proiect in derulare implementat in scoala ca urmare a  „Programului Bilateral  de Cooperare Manageriala” coordonat  de expertii olandezi.

La simpozion au  participat reprezentanti ai institutiilor publice care au evidentiat  aspecte specifice ale activitatii lor în abordarea  fenomenului de delincventa juvenila. Astfel, am fost onorati de prezenta unor invitati de la Curtea de Apel Cluj, Tribunalul Cluj, Judecatoria Cluj-Napoca, Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Cluj, Biroul de Autoritate Tutelara al Primariei Cluj-Napoca, Inspectoratul de Politie al Judetului Cluj, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judetului Cluj, Institutul de Medicina Legala Cluj-Napoca, Inspectoratul Scolar Judetean Cluj.

Am avut in vedere abordarea interdisciplinară a fenomenului delincventei juvenile, discutarea cauzelor acesteia in contextul social, economic si legislativ actual, a teoriilor moderne privind etiologia delincventei in randul minorilor, a atributiilor organelor de politie prin prisma noilor reglementari in domeniul promovarii si protectiei drepturilor copilului, a procedurii legale in cauzele penale cu infractori minori.

Proiectul din care face parte acest simpozion are ca obiectiv principal asimilarea de  către elevii şcolii a informatiilor relevante  cu privire la delincventa juvenila şi protectia copilului. Astfel, întreaga activitate va fi transmisa prin reteaua de televiziune cu circuit inchis in vederea informarii elevilor asupra implicatiilor acestui fenomen in munca de politie. 

Lucrati prezentate de cadrele unitatii :

Analiza tranzacionala aplicabila in interactiunea politistului cu delicventul minor Psiholog Inspector de politie Alexandrina-Augusta BORA Descarca prezentarea
     
Delincventa juvenila si implicatiile acestui fenomen in munca de politie Profesor Subinspector de politie SABIN STIR Descarca prezentarea

 


Festivitatea de depunere a juramantului militar

- ianuarie 2006 - 

In data de 28.01.2006 la Scoala de Agenti de Politie „Septimiu Muresan” Cluj-Napoca a avut loc festivitatea de depunere a juramantului militar pentru promotia martie 2007.  La acest moment emotionant a participat reprezentantul Inspectoratului General al Politiei Romane, d-l comisar de politie Cornel Gabriel Ciocoiu, seful Directiei Politiei de Ordine Publica din Inspectoratul General al Politiei Romane, oficialitati clujene, reprezentanti ai  mass-mediei locale,  parinti si prieteni ai elevilor. 

 Dupa primirea oficialitatilor, festivitatea a continuat cu alocutiunea directorului scolii, un ceremonial religios apoi cuvantul invitatilor. Cei 300 de elevi (250 de baieti si 50 fete) care au început în data de 3 ianuarie 2006 perioada de formare pentru a deveni agent de politie au defilat prin fata tribunei oficiale, primind aplauzele audientei.

   

                   

 

 

Ceremonia de inaltare in grad profesional - 17 decembrie 2005

 

Sambata, 17.12.2005, ora 1300, în Piata Avram Iancu, prima promotie a Scolii de Agenti de Politie „Septimiu Muresan” Cluj-Napoca a trait emotia ceremoniei de inaltare in gradul profesional. Acest moment unic în cariera oricarui politist, a fost cu atat mai emotionant cu cat s-a petrecut in inima Clujului, in mijlocul cetatenilor în slujba carora cei 148 de absolventi ai scolii isi vor dedica viata profesionala.

La festivitatile prilejuite de acest eveniment au fost prezenti ministrul administratiei şi internelor Vasile Blaga, inspectorul general, chestor de politie Dan Valentin Fatuloiu, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, prefectul Clujului, Alin Tise, inspectorul sef al Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj, subcomisar de politie Ioan Pacuraru, alte oficialitati locale, fete bisericesti, reprezentanti ai mass-mediei, parinti, rude si prieteni ai proaspetilor agenti de politie specializati pe ordine publica şi politie rutiera.

Festivitatea a debutat cu alocutiunea directorului scolii, comisar de politie Stoica Laurentiu-Gabriel, tinerilor absolventi fiindu-le apoi adresate mesaje de incurajare, la inceput de drum în această nobila profesie, de catre: ministrul administratiei şi internelor Vasile Blaga, inspectorul general, chestor de politie Dan Valentin Fatuloiu si primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Cuvantul sefilor de promotie a fost urmat de depunerea juramantului de credinta si de defilarea detasamentului. Programul a continuat cu un moment indelung aplaudat de public- demonstratie de tehnici de autoaparare si interventie a politiei sustinuta de elevii anului I si cadre D.P.I.R. de la I.P.J.Cluj.

In spiritul apropierii de comunitate, ceremonia de absolvire s-a încheiat cu  momentul oferirii unei garoafe şi  unui pliant de prezentare a scolii  de catre tinerii politisti cetatenilor prezenti.

 

 

 Date statistice privind promotia 2005 :

 

          Numar total absolventi = 148

                   Baieti = 123

                   Fete   =    25

 

 Specialitati:

 

            Politie rutiera = 45

                             Baieti = 38

                             Fete   =   7

 

           Ordine si siguranta publica = 103

                             Baieti = 85

                             Fete   = 18

 

 Primii 3 absolventi, in ordinea mediilor, sunt urmatorii:

 

Moigradan Raluca

9,69

Garj Emilian

9,69

Pop Steliana Maria

9,68

Ioan Petru

9,60

 

 

Deschiderea oficiala a scolii - 19 septembrie 2005

 

 

 

 

 

Juramantul militar - 8 octombrie 2005

 

 

 

 

Festivitate Ziua Nationala a Romaniei - 1 decembrie 2005

 

 

 

 

 

 

Vizite oficiale

 

 

 

Vizita  de expertizare a scolii pe linia procesului de invatamant, din cadrul parteneriatului twinning, efectuata de catre domnul Georges Guillermou, comisar principal onorific al Politiei Nationale Franceze, expert al Consiliului Europei si seful proiectului de infratire Franta-Romania-Spania si de catre domnul Jean Johier, comisar principal onorific de politie. Vizita a avut loc in perioada 02-08.04.2005.

 

 

 

 

 

Vizita  delegatiei Scolii de Politie din Basdorf, landul Brandenburg, Germania si a Academiei de Politie Alexandru Ioan Cuza” Bucuresti, condusa de domnul Martin Siegert.  Vizita a avut loc in data de 23.04.2005.

 

 

 

Vizita  delegatiei formata din reprezentanti ai Peace Officers International (Randy Green si Dan Gheorghita) si ai F.B.I.(William Martin) ce au sustinut un seminar cu tema „Police Ethics. How to handle Stress”. Vizita a avut loc in data de 25.04.2005.

 

 

 

 

Vizita  domnului Peter Schörer, initiatorul proiectului de implementare a conceptului de politie de proximitate. Vizita a avut loc in data de 27.04.2005.

 

 

 

 

 

Vizita unor reprezentanti ai Politiei Franceze si ai Politiei Spaniole ce a avut loc cu ocazia evaluarii Scolii de Perfectionare a Cadrelor P.F.Orsova si a Scolii de Pregatire a Agentilor P.F. Oradea desfasurata in baza Conventiei de Infratire Intitutionala cu Franta si Spania “Compatibilitate institutionala, procedurala si instruire cu agentii similare ale U.E.”. Delegatiei a fost formata din domnul Georges Guillermou, lider proiect francez, domnul Enrique Martin, coordonator proiect spaniol, Michel Saffray, consilier resident twining, vizita avand loc in data de 24.06.2005.

 

 

 

 

Vizita delegatiei Scolii de Subofiteri de Politie din Adyliget, Ungaria (dr.Kertesz Gusztav si Csernak Istvan). Schimbul de experienta pe linie de tactica politieneasca a avut loc in perioada 25-29.07.2005.

 

 

 

 

Vizita delegatiei Scolii de Politie din Echwege, Germania si a Scolii de Agenti de Politie de Frontiera „Avram Iancu” Oradea condusa de domnul Dietmar Wolf. Vizita a avut loc in data de 08.05.2005 si a fost ocazionata de seminarul cu tema “Politia si strainii. Dezvoltarea competentelor interculturale.” organizat la Oradea in perioada  05-11.05.2005.

 

 

 

 

Vizita delegatiei Scolii de  Politie din Hahn, landul Renania-Palatinat, Germania, condusa de directorul scolii, domnul Klaus-Jörg Weidmann. Vizita a avut loc in perioada 31.07-05.08.2005.